Ardennerhästar. Uffe är den bruna. Markos är den grå. Foto: Rolf Waltesson.

Igår träffade jag Uffe och Markos – Två kraftfulla 10-åriga ardennerhästar

För någon vecka sedan när jag körde genom Prästgårdsgravfältet, mellan Tumbo och Kvicksund, pågick trädfällning längs vägen. Många stora träd, mest aspar, hade fällts.

Jag stannade för att ta några bilder. Inte svårt att lista ut varför man fällt dessa bjässar. Många var helt ruttna inuti. Andra var på väg att ruttna.

Jag antar att de fällts i förebyggande syfte för att inga träd ska falla över vägen vid kraftig blåst.

När jag åkte förbi igår fick jag syn på ett par ståtliga och stadiga hästar som användes, i stället för traktor, för att samlas ihop de grova stockarna i travar där timmerbilen når dem.

Nyfiken som jag är stannade jag till nu också för att bekanta mig med dessa arbetshästar. Inte ofta man ser sådana numera. De flesta hästarna i Sverige är, vad jag kallar, “leksakshästar”. Alltså (rid)hästar för hobby och fritid. Och så alla travhästar som är för tävlingar, spel och dobbel.

I Sverige finns ca 355 000 hästar. Det kan jämföras med att vi “bara” har ca 334 000 mjölkkor.

Av dessa 355 500 hästar är “bara” 15 000-20 000 bruks- och arbetshästar, ungefär 5 procent, som främst används inom jord- och skogsbruk. 95 procent är vad jag lite vanvördigt kallar “leksakshästar”.

De här två hästarna jag träffade vid Tumbo är ardennerhästar. Två 10-åriga hingstar med namnen Uffe och Markos. Jag stod och pratade en stund med mannen som körde den lilla kranen med gripklo och fick veta vad jag redan hade gissat – att man använder hästar på gravfältet eftersom traktor skulle göra mera åverkan på de gamla gravhögarna, de cirka 400 gravhögar vid Prästgårdens gravfält som är från yngre järnåldern.

Hur många hästkrafter har en häst?

En hästkraft definieras som “den kraft som krävs för att vid jordens yta lyfta 75 kilogram en meter rakt upp i luften på en sekund”, enligt Wikipedia.

För en “vanlig dödlig” säger det inte så mycket. Kanske lättare att förstå genom att vi använder hästkrafter för att ange motoreffekten på motorfordon – att en bil har si eller så många hästkrafter.

Jag tror att min lilla Hyundai har cirka 75-80 hästkrafter. Jag bryr mig inte, vet bara att den tar mig dit jag ska. Dessutom har jag sällan så bråttom att jag måste räkna sekunderna.

Men hur många hästkrafter en häst har är svårt, jag nästan omöjligt att veta. En del förståsigpåare påstår att en “vanlig häst” har en “motoreffekt” på cirka 10 hästkrafter.

Men det är svårt att veta eftersom ingen har lyckats få en häst att lyfta 75 kilo en meter rakt upp i luften och att man klockat vilken tid det tar.

En människa däremot sägs ha cirka 5 hästkrafter. Man har då gått efter tyngdlyftare och hur många kilo de kan lyfta och den tid det tar.

Med den jämförelsen skulle således en häst bara vara dubbelt så stark som en vältränad människa. Jag tror att Uffe och Markos är betydligt starkare än så.

Skulle det stämma att en människa har 5 hästkrafter och en häst 10, betyder det att 4 karlar spända framför vagnen skulle klara Uffes och Markos jobb att dra de stora och tunga stockarna uppför de branta och kuperade slänterna och kullarna på gravfältet.

Men så har vi det där med driften. Uffe och Markos är ju “fyrhjulsdrivna”, vilket kanske ger en viss fördel jämfört jämfört med de “tvåhjulsdrivna” 4 karlarna.

Men å andra sidan, det blir ju sammanlagt 8 ben i båda jämförelserna. Så det är kanske jämförbart ändå.

Men om man skulle satsa en slant så satsar jag nog på Uffe och Markos som överlägsna vinnare i den dragkampen.

Bronsreliefen har titeln “Dragkamp”. Hörnet gamla Sparbankshuset Fristadstorget 5 Eskilstruna Konstnär: Axel Wallenberg.

Lästips:

Text och foto:
Rolf Waltersson

You May Also Like