Från: Independent och The Unz Review 30/1 2017
Skriven av Patrick Cockburn och översatt av Björn Erik Rosin.
Donald Trumps inreseförbud för flyktingar och besökare från sju muslimska länder gör en terroristattack mot amerikaner hemma eller utomlands mer sannolik, och inte tvärtom. Orsaken är att al-Qaidas och Isis´ främsta syfte med att utföra grymheter är att provocera fram överreaktioner mot muslimska samfund och stater. Den här sortens kollektiva bestraffningar får sympatierna för salafist-jihadistiska rörelser att öka kraftigt bland de 1,6 miljarderna muslimer, som utgör en fjärdedel av jordens befolkning.
Trumpadministrtionen motiverar beslutet med att man bara dragit lärdom av 11 septemberdåden och förstörelsen av World Trade Center. Men man har dragit just exakt de felaktiga lärdomarna: den stora framgången för Mohammed Atta och hans 18 flygplanskapare kom inte den dag de och ytterligare 3 000 dog, utan när president George W Bush svarade med att dra in USA i de krig i Afghanistan och Irak, som fortfarande pågår.
Al-Qaida och dess kopior hade varit små organisationer med kanske inte mer än kring tusen stridande i sydöstra Afghanistan och nordvästra Pakistan. Men tack vare Bushs katastrofala beslut efter 11 september har de nu tiotusentals stridande, miljardtals dollar och celler i ett dussintal länder. Få krig har så tydligt och eländigt gått på tok som “kriget mot terrorn”. Medlemmar av Isis och al-Qaida sägs ofta bara vara inspirerade av en demonisk variant av islam – och just så har ju Trump också beskrivit deras motiv – men i själva verket var det den anti-terroristiska apparatens övergrepp, som tortyr och utlämnanden av fångar, Guantánamo och Abu Ghraib, som fungerade som rekryteringskontor för de salafist-jihadistiska rörelserna.
Trumpadministrationen är nu på väg att sända budskapet till al-Qaida och Isis, att Washington går lätt att provocera till oöverlagd och kontraproduktiv repression mot muslimer i största allmänhet. De som påverkats hittills är få till antalet och bland de sista tänkbara att engagera sig i terrorist-sammansvärjningar. Men de politiska konsekvenserna är redan enorma. Ledarna för salafistjihadisterna är kanske monster av grymhet och trångsynthet, men de är inga dumbommar. De kommer att tänka att om Trump, utan att vara provocerad av några terroristdåd, kan agera med så självdestruktiv kraft så skulle ett par bomber eller skottsalvor mot amerikanska mål leda till än mer ohämmad förföljelse av muslimer.
I likhet med politiska ledare runt om i världen kommer Isis´ befälhavare att börja undra över hur långt Trump egentligen är beredd att gå. Inreseförbudet kan delvis handla om att på ett kraftfullt sätt försäkra Trumps väljare om att löftena under valkampanjen kommer att hållas. Men demagoger har en tendens att bli fångar i sin egen retorik och Trumps ord och gärningar kommer av muslimer med säkerhet att uppfattas som en religiös krigsförklaring. Isis kommer också att tänka att det genom att öka attackerna går att skärpa motsättningarna i det amerikanska samhället.
Som svar på 11 september siktade Bush in sig på Saddam Hussein och Irak, trots att det var uppenbart att den irakiske ledaren och hans regim inte hade något att göra med det. Anmärkningsvärt var att 15 av de 19 flygplanskaparna var saudier, Usama bin Laden var saudier och pengarna till operationen kom från privata saudiska donatorer, men Saudiarabien fick fri lejd, trots starka bevis för landets inblandning.
Samma bisarra och felaktiga utpekande sker nu 2017 av muslimska länder som minst sannolikt kommer att skicka terrorister till USA. Trots att 11 september anges som förklaring till Trumps beslut införs inga restriktioner mot medborgare från de länder som var inblandade då (Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Egypten och Libanon). Inreseförbudet riktar sig mot personer från Iran, Irak, Syrien, Libyen, Sudan, Jemen och Somalia. Eftersom al-Qaidas och Isis´ huvudmål är shiamuslimer, främst från Irak men även andra delar av världen, torde Iran vara den sista plats de väljer som bas.
Efter Isis´ stora framgångar 2014, då man intog Mosul och erövrade stora landområden i Irak och Syrien, har man drivits tillbaka av en omfattande samling fiender. Även om man kämpar emot hårt har organisationens slutgiltiga nederlag framstått som oundvikligt. Men när Trump nu eldar på det religiösa krig mellan muslimer och icke muslimer, som Isis och al-Qaida alltid velat ägna sig åt, ser deras framtid nu betydligt ljusare ut än på länge.
Björn Erik Rosin
Läs mer:
Kim Moody: Vem satte Trump i Vita huset?
Barry Sheppard: Trumpismens uppkomst