Trallpunkspelning i Bälgviken 12 maj

Den 12 maj arrangeras en punkspelning i Bälgviken utanför Eskilstuna. Det kanske låter märkligt men det är faktiskt inte första gången det bjuds på punk där. De som spelar är Simma i Vättern, Lastkaj 14, Tralltrollen, Kardinal Synd och Straightline.

Det här kommer att bli en kväll som går i den melodiösa punkens tecken. Lastkaj 14 är ett av Sveriges största band inom trallpunken. De har förvisso med sin senaste skiva rört sig aningen bort från den traditionella trallpunken. “Becksvart” som släpptes 2017 var en mycket mörkare historia än det de släppt tidigare. De har en trogen skara fans, inte bara i Sverige utan runt om i världen. Under våren har de bland annat turnerat i Tyskland.

Simma i Vättern

Simma i Vättern kommer ifrån Eskilstuna och bildades 2004. De släppte albumet “Inget blir som man tror” 2007 på Buzzbox Records och har utöver det släppt några skivor på egen hand. Spelningen den 12 maj blir en återförening efter att bandet har legat på is några år. De har hämtat sina influenser från andra gladpunkband som nämnda Laskaj 14 och Skumdum.

Västeråsbandet Tralltrollen spelar akustiska trallpunkcovers med fokus på 90-talet och band som De Lyckliga Kompisarna, Räserbajs och Dia Psalma. Trion är beväpnade med akustiska gitarrer och ståbas. Konceptet är helt klart väldigt spännande.

Straightline letar sig ut till Bälgviken ända från München i Tyskland. De bildades i slutet av 90-talet och spelar den amerikanska formen av trallpunk, det vill säga skatepunk. Influerade av band som Propagandhi, Strung Out men även av thrashcore i form av Suicidal Tendencies och D.R.I. Deras fjärde album kom ut 2017 och deras livespelningar brukar vara riktigt svängiga. De har turnerat i hela världen så det blir intressant att se vad de tycker om ladan i Bälgviken.

Det står nu även klart att Umeåbandet Kardinal Synd kommer att spela. De beskriver sig själva som gubbpunk, allt är relativt, men de spelar klassisk melodiös trallpunk.

Thomas som arrangerar spelningen berättar om hur det kommer sig att Bälgviken står som värd för en punkspelning.

– Jag har varit en trogen punkare i 25 år och har tillsammans med min fru en gård i Bälgviken med en gammal lada där vi byggt en scen. Det började med att Simma i Vättern spelade på mitt 30-års kalas för 9 år sedan. I höstas spelade Lastkaj 14 här, i mitt tycke Sveriges bästa trallpunkband. Den gången kom det 70 besökare och det var riktigt lyckat. Vi ordnade till och med bussresa till ett självkostnadspris. Kommunikationerna är inte de bästa men vi säger som så att vill man så går det. En fördel att arrangera konserter på landet är att vi inte stör någon. Till den här spelningen kommer vi att sälja 150 biljetter och vid intresse kommer vi att ordna bussresa den här gången också.

Tid: 12 maj, dörrarna öppnar kl 16.00
Plats: Bälgviken utanför Eskilstuna
Band: Lastkaj 14, Simma i Vättern, Tralltrollen, Kardinal Synd och Straightline
Mer info: Evenemanget på Facebook