Bildskapare: finemayer / Pixabay.

Tord Björk om FOLK OCH FRED:s arrangemang 13-15 januari

Tord Björk,
för Nätverket Folk och Fred:

Folk och Fred hålls 2024 med bas i Sälen och online aktiviteter 13-15 januari.

Programmet innefattar både motstånd mot en politik som leder till kapprustning, krig och klimatkollaps och för fredsbyggande från det lokala med svenskt, nordiskt och globalt perspektiv. I år ges mer tid till de som är på plats i Sälen för samvaro, gemensamma diskussioner och god mat som jordbrukare och andra tar med sig i hopp om att stärka samarbetet för fred på Jorden och fred med Jorden.

Årets internationella tema på lördagen 13 januari är den globala situationen och vad vi kan göra för att få Sverige och Tyskland bort från den omsvängningen från fredspolitik till kapprustning. Medverkande är Clare Daly, EU-parlamentariker, Eleanor Goldfield, journalist och filmregissör. Peter Wahl, en av grundarna av Attac i Tyskland och Sean Conner, generalsekreterare för Internationella fredsbyrån.

På söndag 14 januari kommer Folk och försvar, som hålls veckan innan att granskas av Susanne Gerstenberg från Kvinnor för fred och Lars Drake, och pacifismen försvaras av Gudrun Schyman. Världsläget med konflikter som kriget i Palestina kommer tas upp av Andi Olluri och andra. Repressionen mot klimat-, freds- och solidarietsaktivister kommer tas upp av Pia Björstrand, ordförande för Klimataktion, Tord Björk medgrundare av Nätverket folk och fred och Hakan Cifci, Kurdiska nationalkongressen. Norden kärnvapenfri zon och nej till främmande militärbaser kommer tas upp av medlemmar i Nordisk fredsallians.

Måndagen 15 januari inleds med temat Vi bygger en fredlig framtid. Nu! om Matvärn, Skogsvärn, Kraftvärn, Lärvärn – lokal förvaltning av ortens mötesplatser och service. Medverkande är bland andra Karin Saler, från Tantolunden, som jobbar med CSA – jordbruk och odling i stadsmiljö, Ina Troll, från matvärnsrörelsen, Joel Holmdahl, andelsjordbrukare, Jörgen Andersson, bonde i Jämtland, Thorsten Laxvik mathantverkare och Arci Pasanen, om Omställningsrörelsen.

Folk och Fred avslutas med temat nedrustning för välfärd och miljö med Thomas Wallgren, fredsaktivist och professor i filosofi i Helsingfors och Ann-Margrethe Livh, bostads- och solidaritetsaktivist från Internationell Arena.

Anmälan till deltagande i Sälen sker genom att skicka en förfrågan till folkochfred@gmail.com. Mer information kommer fortlöpande på hemsidan https://folkochfred.wordpress.com.

Tord Björk,
för Nätverket Folk och Fred

You May Also Like