Sverige tog brons i dam-VM

Den svenska VM-resan avslutades med en bronsmedalj efter att ha besegrat Australien med 2-0. Det var Sveriges match från början till slut och slutresultatet var rättvist.

Matchen inleddes med mycket svenskt bollinnehav, framför allt fokuserades spelet till högerkanten, men det fanns en viss försiktighet vilket gjorde att de stora chanserna uteblev. Under hela mästerskapet har det visat sig att det är kombinationsspelet som är Sveriges stora hot framåt snarare än långbollarna på en ensam Blackstenius.

Det var just ett sådant anfall som skapade Sveriges första farliga målchans efter ett fint anfall som slutade med att Rolfö nickade i ribban. Efteråt VAR-granskades situationen som föranledde ribbträffen. Blackstenius hade nämligen trampats ner i straffområdet, med VAR i bakfickan var domaren helt säker, svensk straff. Rolfö tryckte in den hårt efter marken i målvaktens vänstra hörn.

I slutet av halvleken hade Sverige chans på ytterligare mål, först när Blackstenius fick en bjudning, fri med målvakten lyckades hon snubbla ut bollen över kortlinjen. Det här har inte varit hennes mästerskap. Sedan var det dags för Angeldahl som efter en frispark var ytterst nära att utöka ledningen men 1-0 stod sig.

Andra halvlek kontrollerade Sverige ganska bra, visst fanns det chanser för Australien men det blev aldrig riktigt någon nerv i den här bronsmatchen. Istället kunde Asllani sätta 2-0 efter ett snyggt anfall som matchens lirare Elin Rubensson låg bakom. Där såg luften ut att gå ur de australiensiska spelarna.

Det var Sveriges match från början till slut och 2-0 är absolut inte orättvist på något sätt. Vid ett brons var det tänkt att laget skulle firas i Kungsträdgården i Stockholm vilket nu är inställt på grund av det förhöjda säkerhetshotet.

Betyg på VM-spelarna sett till hela mästerskapet med fokus på de elva som startat matcherna:

Zećira Mušović 3
Kan vara något fumlig med bollen men med framför allt matchen mot USA i bagaget går det inte att säga annat än att hon har gjort ett fint mästerskap och har tagit över rollen efter Hedvig Lindahl på bästa sätt.

Jonna Andersson 3
Har varit väldigt stabil på sin plats som vänsterback bortsett från att ha varit ute och fladdrat några tillfällen. Samtidigt har hon varit ett rejält hot i samband med de svenska hörnorna, framför allt i matchen mot Italien.

Magdalena Eriksson 3
Det svenska försvaret har varit stabilt överlag mycket tack vare Magdalena Eriksson som styr där bak och skapar en enorm trygghet. Stark på huvudspelet dessutom.

Amanda Ilestedt 3
Den svenska skyttedrottningen, gör man fyra mål som mittback under ett VM är det klart att betyget skall vara gott. Ett ständigt hot framåt på hörnorna med sitt huvudspel. Precis som Magdalena Andersson är hon en trygghet i försvaret.

Nathalie Björn 3
Björn är en spelare som verkar i det fördolda men gör sällan en dålig insats. Dessa spelare behövs också, kämpar som gör sitt jobb match efter match utan att egentligen synas särskilt mycket.

Johanna Rytting Kaneryd 2
Rytting Kaneryd är en tekniker som bryter mönster på sin högerkant men trots det händer det inte så mycket framåt. Med lite mer skärpa skulle hon kunna bli hur bra som helst. Kanske kan flytten till Chelsea få henne att blomma ut på riktigt.

Filippa Angeldahl 3
Kan falla bort något ibland beroende på hur Sverige spelar, men hon gör ett enormt jobb på mittfältet. Lite som Nathalie Björn jobbar hon en del i fördolda där hon spelar otroligt bra utan boll, täcker ytor och har ett fint skott.

Kosovare Asllani 2
Något ojämn över hela mästerskapet och har kanske sina bästa år bakom sig med en imponerande karriär. Men hon har inte varit så tongivande som man önskar. Var dock en av de bättre mot Spanien.

Elin Rubensson 5
Mästerskapets stora utropstecken! Det känns inte som att Rubensson tagit ett enda felbeslut under detta VM. Utan tvekan matchens lirare i bronsmatchen med bollvinster, bland annat den som låg bakom 2-0 målet mot Australien. Får hon inte proffsanbud nu så ska jag käka upp min hatt.

Fridolina Rolfö 4
River och sliter offensivt, har en given startplats i landslaget med all rätta. 3 mål blev det i det här mästerskapet. Hon avgjorde dessutom Champions League-finalen tidigare i somras och visar gång på gång att hon är ett hot.

Stina Blackstenius 1
Blackstenius öser in mål i klubbfotbollen men det här var inte hennes VM. Kändes som att självförtroendet var i botten. Rebecka Blomqvist borde kanske fått mer speltid. Trots flera missade chanser var ändå bronsmatchen Blackstenius bästa.

You May Also Like