Denna bild är från tunneln under E20 vid Årby. Foto: Rolf Waltersson

Svar på insändare om graffiti. E-K 1 augusti.

Signaturen TJ ondgör sig över graffiti.

Enligt TJ leder även graffiti som utförs i ordnade former till kriminalitet. Dessutom är graffiti odemokratiskt eftersom “allmänheten påtvingas att beskåda detta”.

Det finns mycket annat som allmänheten “tvingas” beskåda i den offentliga miljön som upprör mig mera. Till exempel all reklam, INTE MINST REKLAM FRÅN SPELBOLAG SOM LURAR IN MÄNNISKOR I SPELJÄVULENS NÄT [NOT]. Sånt stör mig.

Åter till detta med graffiti. Själv tycker jag mycket av den graffiti jag ser är fantastiskt fin konst. Men, smaken är som baken, det vissa tycker är fint tycker andra är skräp.

Jag tycker att både kommuner och andra kunde upplåta flera ytor där det skapas graffiti. Det finns redan. Här i Eskilstuna har vi fin graffiti på husfasader, till exempel i Årbyområdet. Ett par trista och gråa betongtunnlar har fått verkligt häftiga graffitimålningar. Tunneln under E20 upp mot Årbystugan, och järnvägsundergången vid Tullgatan upp mot Tunavallen. Vid Vilstabacken har det också skapats fin graffiti på en byggnad. Vid Studiefrämjandet vid Västeråsvägen finns några “klotterplank” uppsatta, där det är fritt fram att skapa graffitikonst. Nästan varje gång jag åker förbi där ser jag ungdomar som målar. Även en hel del tjejer, vilket är kul.

För ett tag sedan ordnade Konstmuseet i Eskilstuna en föreläsning med bildvisning om den kände engelska graffitimålaren Banksy, vilket i alla fall jag tolkar som att graffiti erkänns som konstform också i de “finare” salongerna.

Så när TJ hävdar att “Graffiti är klotter”, håller jag inte med. Utnyttja i ställer den kreativitet och skaparglädje som finns i graffitikonsten. Låt tusen blommor blomma.

E-K censurerade bisatsen i slutet på första stycket, den text som står i versaler/stora bokstäver.
Kan knappast vara av utrymmesskäl.

 

Rolf Waltersson
Eskilstuna

Nedan: bilder från den kände engelska graffitimålaren Banksy.

You May Also Like