Sjuttisju, Bajen Deluxe och KH spelar på en Hammarbyfest

Supportermusik

De flesta föreningar har egna kampsånger nuförtiden som spelas i samband med lagets matcher. En del av dessa är nya medan vissa kan ha många år på nacken. Men i min mening är riktig supportermusik något annat. Den är skriven och framförd av supportrar inte sällan på gräsrotsnivå.

I Sverige skulle jag säga att Hammarby går i bräschen när det gäller den här formen av musik. Det finns många, både etablerade och oetablerade artister som sjunger om sin kärlek till Bajen. Men de finns givetvis även i flera andra klubbar, som till exempel Djurgården, AIK, IFK Norrköping och GAIS.

Det är en konst att skriva en supporterlåt. Den bör vara antingen riktigt slagkraftig eller ha en enorm musikalisk känsla. Det får gärna finnas spår av humor och sarkasm men framför allt bör den vara personlig. Att skriva utifrån sitt eget supporterskap kan ge texten en speciell originalitet, vilket kanske är det viktigaste såvida det inte ska vara en ren kampsång och heja heja heja.

Bara fantasin kan sätta gränser för vad man kan skriva om. Det kan vara om föreningen i stort, ett lag i en specifik sport, lokalförankringen, supportrar, gamla hjältar, historiska årtal och personliga känslor. Kanske hittar man på sin egen melodi eller så skriver man rent av om texten till en redan befintlig låt.

Det som är bra med musik är att det inte finns något facit. Har du själv funderat på att skriva en låt om ditt lag, följ bara ditt hjärta så blir det oftast bra. Det är så jag gör när jag skriver mina låtar till mitt projekt Sjuttisju. Jag är ingen gitarrfantom men det fungerar ändå.

Precis som på läktarna finns det en stor acceptans när det gäller supportermusik. När laget är den gemensamma nämnaren skapas en gemenskap bland olika sorters människor. Så även med musiken. En hårdrockare kan sjunga med i en schlagerlåt, ett popsnöre kan sjunga med i en elektrolåt. Får man sjunga om sitt lag spelar det inte så stor roll vilken musikstil det gäller.

Det kan till och med gå så långt att en Hammarbyare skrattar (kanske lite i mjugg) åt AIK-Trubaduren eller att en Gaisare finner något i en låt om Skellefteå AIK. Det finns även fall där personer som är totalt ointresserade av sport fått ett visst intresse tack vare musiken.

Många supportrar lever för sitt lag, det blir ens enda eller andra familj, det är på allvar, men när det kommer till musik kan ändå många vara mer öppna. Jag köper knappast en biljett till Djurgården-Elfsborg men jag kan lyssna på en DIF-låt med Coca Carola. Typ så.

Här under har jag sammanställt en spellista på Youtube med supporterlåtar till olika klubbar.

You May Also Like