Ett ögonblick att minnas för Magdalena Andersson inför framtida memoarer. Avfotograferat från utskrift.

Storslam för Erdoğan – Skam för Sverige och svek mot kurderna

Pierre Schori är en av de “veteraner” inom socialdemokraterna som hela tiden varit motståndare till svenskt Nato-medlemskap. Ett medlemskap som han menar försvårar, eller gör det omöjligt, att driva en trovärdig militär nedrustnings- och antikärnvapen-linje.

Nu uttalar han även hård kritik mot det avtal som undertecknats för att Turkiet ska upphäva sitt veto mot svenskt Nato-medlemskap:

“Storslam för Erdoğan, skam för Sverige och svek mot kurderna… Vi upphäver vapenembargot mot Turkiet när de redan planerar ett nytt krig i norra Syrien. Det strider mot all svensk tradition. Det är ett svek. Sverige blir ett annat land efter det att avtalet skrevs under…

Det mässas om att det finns ett före och efter den ryska invasionen 24 februari. Nu finns det ett före och ett efter 28 juni”, säger Pierre Schori i en intervju i Expressen.

Och han tillägger:

“Det är en chock för många socialdemokrater, det skulle aldrig ha accepterats om det varit känt i det så kallade rådslag partiet genomförde…

Enligt avtalet ska Säpo samarbeta med den turkiska underrättelsetjänsten MIT. Samma MIT som planterade PKK-spåret efter mordet på Olof Palme. Nu blir det andra gången Turkiet använder PKK för att vinna fördelar”.

Även tidigare utrikesminister Lena Hjelm-Wallén är kritisk även om hennes kritik mest riktar in sig på formerna, att tvingas förhandla med Turkiet och förklara hur svenska lagar fungerar:

“Hela processen är otrevlig. Jag tror många känner obehag över att behöva sitta ner och förhandla med Turkiet om den svenska rättsstatens principer. För oss är det självklart att de också gäller för kurder”, säger Lena Hjelm-Wallén i samma artikel i Expressen.

När det gäller själva innehållet i avtalet är inte Lena Hjelm-Wallén lika orolig, och hon tror inte Turkiet kommer att trappa upp sina krav:

“Vad gäller innehållet i avtalet är jag inte lika orolig, där finns både hängslen och livrem i paragraferna. De har skrivit under så de får hålla sig till ramarna. Det var inget vi räknade med från början när vi sökte medlemskap att Erdoğan skulle försöka skaffa sig inrikespolitiska fördelar med oss som verktyg”, säger Lena Hjelm-Wallén.

Pierre Schori är övertygad om att avtalet bäddar för flera krav från turkisk sida, till exempel att det turkiska parlamentet ska kräva fler eftergifter från Sverige.

Just när jag skrivit klart dessa rader googlar jag ytterligare nyheter om avtalet mellan Finland, Sverige och Turkiet. Jag hittar ett inlägg i HBL (finska tidningen Hufvudstadsbladet) med rubriken:

“Turkiet kräver utlämning av 33 personer”

“Vi söker utlämning av terrorister från de berörda länderna enligt ramverket från den nya överenskommelsen”, säger Turkiets justitieminister Bekir Bozdag till tv-kanalen NTV under onsdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det rör sig om 12 personer från Finland och 21 från Sverige, som enligt Turkiets justitieminister:

“Antingen ska ha varit medlemmar i den kurdiska gerillaorganisationen PKK eller påstådda medlemmar av en grupp ledd av USA-baserade predikanten Fethullah Gülen”.

Alltså den Gülen-rörelse som påstås ha legat bakom ett kuppförsök mot Erdoğan 2016.

Bläcket från underskrifterna har knappast hunnit torka innan Turkiet tar sats och ställer krav med hänvisning till detta avtal.

Undrar hur tongångarna kommer att låta från svensk sida om Turkiet gör allvar av sina uttalanden genom att ännu en gång anfalla norra Syrien, nu när “vi” står på samma sida?

Lästips:

Rolf Waltersson

Ett ögonblick att minnas för Magdalena Andersson inför framtida memoarer. Avfotograferat från utskrift.

You May Also Like