I flera städer utbröt stora demonstrationer idag (1:a september) när den borgerligt dominerade senaten i dag tog beslutet att avsätta den socialdemokratiska presidenten Dilma Rousseff.
Den borgerliga oppositionen (som nu tagit makten anklagar Dilma för korruption. Inom det socialdemokratiska partiet har förvisso korruption förekommit. Men det som högern anklagar Dilma
Rouseff har inget med personligt berikande att göra. Hon har helt enkelt använt vinster från statliga banker för att täcka statens underskott. Något som knappast upprör andra än de som vill undergräva den offentliga sektorn och som vill att statliga banker enbart får skötas efter samma profimaximeringsprinciper som privata banker.
Till saken hör att den högerman, Michel Temer, som efterträder Dilma Rousseff undersöks för verklig korruption. Det handlar om mutor på 1.5 miljoner dollar från ett privat företag som sökte kontrakt med det statliga oljebolaget.
Och han är inte ensam, Flera högerpolitiker figurerar i mutskandaler.
Det socialdemokratisk partiet (PT, har under sina regeringsår backat från sina socialistiska ambitioner och anpassat sej till kapitalismen. Men det räcker inte för högern. Högern kan inte acceptera ett parti med arbetarklassen som väljarbas . Och nu har man använt detta tillfälle för att nå regeringsposterna.
I Rio har protesterna varit stora men icke våldsamma. I Sao Paola har deonstrationer attackerat en borgerlig tidnings lokaler liksom högkvarteret för Temers parti PDMB. Demonstranterna betraktar det som skett som en statskupp. Så ser även Dilma Rousseff på saken. Tre Latinamerikanska stater, Bolivia Venezuela och Ecuador, delar den synen och har idag brutit de diplomatiska förbindelserna med Brasilien. I flera andra länder som i Argentina har demonstrationer idag hållits utanför den Brasilianska ambassaden.