Metro rapporterar om det italienska förbudet, och fortsätter självt gladeligen med att knapra på kakan, genom massiv och ständig publicering av spelbolagsreklam.

Spelreklam förbjuds i Italien

Italien är den första landet i Europa som totalförbjuder spelreklam. Denna lag gäller från och med 1 januari i år.

Förbudet omfattar alla TV-kanaler, sportevenemang, radio, tidningar och tidskrifter och sociala medier.

Det var 7 augusti 2018 som det italienska parlamentet beslutade om detta reklamförbud. Syftet är att försöka få bukt på spelmissbruket i Italien. Man beräknar att över 1,3 miljon italienare är drabbade av svårt spelberoende. “Spelberoendet är en social nödsituation som måste hanteras omedelbart” har vice premiärministern Luigi Di Maio.

De som bryter mot den nya lagen kommer att få böter på max 50 000 Euro, vilket motsvarar cirka 500 000 svenska kronor.

Den nya lagen väntas slå hårt mot den italienska fotbollen eftersom ett flertal av fotbollsklubbarna i den högsta serien sponsras av spelbolag.

Svenska mobilcasinooperatören LeoVegas har lämnat in en protest till Europeiska Unionen. Gustav Hagman, VD för LeoVegas, hävdar att reklamförbudet strider mot EU:s regler om “fri rörlighet över gränserna för varor och tjänster”.

Henrik Armus, ordförande för Spelberoendes riksförbund i Sverige, tycker att lagen är bra.

– Spelreklamens utbredning blir bara värre och värre, säger han.

När jag läser kommentarer om den Italienska lagen om reklamförbud på Expressens facebooksida möter jag idel lovord. Många som kommenterat förbudslagen är själva spelmissbrukare, eller har varit.

– Jag läser hellre om svenska kändisar som ställer upp som reklampelare när de gråter ut över uteblivna spelreklamintäkter, än att de cashar in dem, skriver en person.

En annan skriver:

– Jag tycker att Sverige också ska ha reklamförbud. Vi har ju klassat spelberoende som en beroendesjukdom, så det känns logiskt att vi försöker göra allt för att begränsa frestelsen till spel.

Och ännu en före detta spelmissbrukare skriver:

– Efter nio års spelberoende, som jag nu klarat av att lämna bakom mig, så vet jag hur farligt det är. Önskar inte min värsta fiende detta beroende. Förstår inte varför alla politiker kan låta alla spelbolag göra reklam. Förstår de inte att deras egna barn kan hamna i skiten? Gör om, Gör RÄTT!

Som kuriosa kan jag nämna att när jag kollade upp vad olika svenska tidningar skrivit om det italienska beslutet om totalförbud för spelreklam, så hittar jag gratistidningen Metro. Där råkar (?!) deras artikel om reklamförbudet hamna tillsammans med, just det, spelreklam. Se den bifogade bilden som jag fotat av från min dataskärm.

Nu kan man bara hoppas att Italiens förbud ger fart till debatten i Sverige så att vi får motsvarande förbud.

Bort med all spelreklam!

Helst av allt – Bort med alla spelbolag också!

För jag tror inte det kan räknas som en mänsklig rättighet att få tjäna pengar på andra människors fördärv.

Rolf Waltersson

You May Also Like