Spelreklam på kommunal mark. Rådhustorget i Eskilstuna.

Spelet om pengar och idrott

I ett tidigare inlägg kritiserade jag SVT och Melodifestivalen för deras samarbete med ett spelbolag.

Lika illa, om inte värre, är SVT:s sportprogram ”Vinterstudion” som också har sponsoravtal med ett spelbolag, Unibet. Om detta är det ganska tyst i media.

Om vår fria press skötte det uppdrag de själva påstår sig ha, borde det vara fullt pådrag om detta högst olämpliga samarbete mellan public service, idrott och speldjävulen.

Just kopplingen spel, idrott och pengar är uppenbar. Det är ingen slump att många spelbolag anlitar kända elitidrottare som ambassadörer för sina spelbolag. Zlatan, Sarah Sjöström, för att ta några i högen.

Extra pikant i det här sammanhanget är Unibet, ett spelbolag som 2017 dömdes till böter av Högsta förvaltningsdomstolen för otillåten spelreklam i Sverige.

Trots denna dom fortsatte Unibet med sin olagliga reklam 2018, bland annat på så kallade stortavlor här i Eskilstuna. Tavlor som är placerade på kommunal mark, vilket enligt min mening gör kommunen till någon sorts medbrottsling.

Vad man frågar sig är om public service helt har tappat kompassen. Man irrar runt i den kommersiella djungeln till synes omedveten om att man ens är vilse.

Det man kan hoppas på är en tv-tittande allmänhet som blir alltmer trött på all reklam som väller över oss som en tsunami. Så här får det inte gå till!

Public service måste stå fri från kommersiella inblandningar, annars kan man inte sköta sitt uppdrag. Eller som det står i sändningstillståndet:

Verksamheten ska präglas av oberoende och stark integritet och bedrivas självständigt i förhållande till staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället.

Någon större hjälp från pressen är inte att räkna med. De flesta tidningar har själva gjort sig beroende av inkomster från spelreklam. De har inget intresse av en alltför kritiskt granskning av vad denna reklam ställer till med i form av spelmissbruk och söndertrasade människor som fastnar i speldjävulens klor?

Rolf Waltersson

You May Also Like