Sörmländsk koll på Allsvenskan 2019 del 1

Det blev en rafflande säsong av Allsvenskan 2019 där både toppen och botten avgjordes i den sista omgången. I två delar tittar eFOLKET på den sörmländska representationen i Allsvenskan där Hammarby är först ut.

När den sista omgången sparkade igång kl 13.00 den 2 november hade Hammarby fortfarande en liten chans att plocka hem guldet till Söder. Det krävdes dock att Djurgården skulle förlora samt att Malmö FF inte skulle vinna med för många mål eftersom målskillnaden kunde avgöra.

Trots att Hammarby tog en stark 4-1 seger hemma mot Häcken gick det inte vägen. MFF vann sin match mot Örebro med 5-0 och DIF fick med sig 2-2 från Norrköping. Därmed hamnade guldet på fel sida om stan eller var nu Djurgården har sin förankring nu för tiden. Hammarby slutade på en tredjeplats och gjorde sin bästa säsong sedan guldåret 2001.

Den här säsongen levde Bajen verkligen upp till myten om gladfotboll och spelade stundtals bländande fotboll. Det ser man även i statistiken, Hammarby satte nytt målrekord med 75 gjorda mål dessvärre trillade det in lite för många bollar i eget mål. Muamer Tankovic slutade tvåa i skytteligan och fem Hammarbyspelare tog sig in på assistligans topp-10.

Sista matchen mot Häcken spelades på ett fullsatt Söderstadion och stämningen var makalös men i takt med att MFF öste in mål samtidigt som DIF hämtade upp 0-2 till 2-2 gick luften ur församlingen på arenan. Just då kändes det väldigt tomt. Men så här i efterhand går det bara att känna stolthet över lagets prestation. Tredjeplatsen innebär dessutom Europaspel nästa år, något som Bajen kan använda när det ska värvas spelare.

För nu när Mats Solheim lämnar Hammarby är det nästan tvunget med nya spelare på alla positioner för att täcka upp efter Solheim. Det har inte spelat någon roll vilken plats Stefan Billborn placerat honom på, det här var hans år även om Tankovic, Jeppe Andersen, Simon Sandberg och Djurdjic med flera har briljerat.

Det som var en stor bidragande faktor till att Hammarby föll på mållinjen var alla de skador som främst drabbade backlinjen. Under en lång period fanns det ingen möjlighet för tränare Billborn att göra taktiska byten då spelare gick sönder och blev tvungna att ersättas på grund av det. Det är något som verkligen måste utvärderas varför det blev så.

Snackar man Bajen måste även publiken nämnas och även i år vann Hammarby publikligan med ett hemmasnitt på drygt 24000 vilket är 5000 fler än vad förra årets mästare AIK mäktade med. Hammarbys tifogrupp har bjudit på imponerande läktararrangemang då spelarna klivit in på planen, det stödet kommer aldrig polisens villkorstrappa kunna stoppa.

Det känns verkligen som att framtiden tillhör Hammarby. Laget spelar fantastisk fotboll och aldrig tidigare har ledningen känts så professionell. Hela kollektivet har helt enkelt gjort en fin prestation, det har alltid funnits en eller flera som har klivit fram och tagit ansvar. Nu är det bara en lång väntan och längtan innan nästa säsong drar igång men för en Bajare finns det aldrig tid att gå i vinterdvala med bland annat hockey, bandy och handboll på schemat.

I nästa del tar vi en titt på bottenstriden där AFC Eskilstuna var inblandade

You May Also Like