Som motvikt till allt elände blir det nu som omväxling lättare underhållning

Det är så mycket dystert och eländigt att man knappast står ut. Krig, miljökatastrofer, Putinpriser,

kändisar som skiljer sig”

och så vidare.

Därför tänker jag bjuda på lite lättare underhållning. Den lätta underhållningen består av en sportbil med “sylvass körglädje” som väger 2 ton.

Det är motorjournalisten Julia Brzezinska som har provkört Mercedes AMG SL 63 4Matic+ och som blivit frälst på kuppen.
Det är en nykomling som är “snyggare och råare än på länge”:

“Från den djupt försjunkna förarplatsen ser man motorhuven puta framför vindrutan, och där under sitter det bästa Mercedes har att ge. En V8 som jagats upp till 585 hästkrafter… Krafterna tyglas genom en väldigt bastant ratt, och full kraft finns från 2 500 varv.

Det låter som åska – dovt, gurglande och hest. Konkurrenten Porsche Turbo med sexcylindrig boxermotor må vara mer av ett sylvasst och snabbt precisionsvapen än AMG SL 63, men ljudmässigt framstår den nästan som undernärd bredvid Mercedes feta stämma”, skriver den lycksalige testföraren.

Dock finns en plump i protokollet. Mercedes AMG SL 63 4Matic+ är inte så bra vid långsam körning:

Något som däremot inte hör hemma i en bil som kostar över två miljoner är “myrorna i byxorna” som uppstår vid körning. Det är som att bilen har svårt att härbärgera 585 hästkrafter. Och det rejäla vridmomentet. Det blir stundtals lite ryckigt”.

Grundpriset ligger på 2 050 000 kronor. För den lilla nätta summan får man en bil som har toppfart på 315 km/tim.
Har man bråttom tar det bara 3,6 sekunder att axa från 0-100 km/tim.

Bilen får toppbetyg på såna saker som motor/växellåda, säkerhet och köregenskaper.
Även för helheten får den gott betyg med sitt “något mognare utseende utan att se för elegant och mild ut”.

Beträffande en sådan obetydlig detalj om miljö får den dock bra ett + med motiveringen att “Sportbilar får inga höga miljöbetyg”. Mercedes AMG SL 63 4Matic+ har en bensinförbrukning på “officiellt” 1,25 liter per mil och släpper ut en hel del både koldioxid och kvävedioxid.

Priset är, som sagt, 2 050 000 kronor i grundversionen. Sedan kan man välja tillbehör så att spislappen springer iväg lika fort som bilen går att köra.

Enbart bilskatten ligger på 26 024 kronor om året. Det motsvarar ungefär vad en fattigpensionär får ut i pension på 2-3 månader. Och med en sådan pension får man nog nöja sig med en rollator som fortskaffningsmedel.

Men det är klart, har man råd att köpa en leksaksbil för över 2 miljoner kronor har man nog råd med både bilskatten och bensinen, oavsett bensinpriset.

Förmodligen fungerar den här bilen även som potensmedel för den som har behov av sådant. Men Viagra är betydligt billigare.

Rolf Waltersson

You May Also Like