Postryttare på gamla frimärken.

Som ett brev på posten

Jag lyssnade till Ring P1 idag, 29 april.

En dam ringde och berättade hur det kan gå till i dagens Sverige när det gäller postutdelningen nu när posten avreglerats och marknaden i stort sett är fri.

Hon berättade att där hon bor på en mindre ort kommer det 4 olika företag som levererar post. De kommer i bilar. Ibland så tätt att de nästan måste vänta på sin tur att lägga posten i brevlådan.

Det är Postnord, CityMail och Bring, samt ett företag som heter Bird, om jag hörde rätt. När jag kollar hittar jag ett postföretag som heter Early Bird, så det var nog det damen menade.

Damen ifråga undrade om det var vettigt att 4 bilar åker efter varandra för att dela ut post inom samma område.

Hemma på “min gata” har jag noterat åtminstone tre olika postföretag som delar ut post.

“Postordning infördes i Sverige 1636 på initiativ av Axel Oxenstierna. Det innebar att det skulle finnas en postiljon med uppdrag att befordra (transportera) posten en mil på två timmar. Den som tog längre tid på sig skulle bli avsatt och straffas med åtta dagars fängelse “vid vatten och bröd”.

Uppdraget att organisera postväsendet gick till Anders Wechel, tidigare svensk postmästare i Leipzig… Sträckan Stockholm-Ystad fick ta högst fem dagar… Posten Stockholm-Torneå tog tre veckor”.

Källa: SO-rummet.

1994 avreglerade Sverige, som första land i världen, hela postverksamheten.

2009 gick Svenska Posten och Post Danmark samman. 2015 tog man det gemensamma namnet PostNord AB.

Idag finns det cirka 100 olika företag som bedriver postutdelning i Sverige. En del är små och finns bara lokalt, som Kiruna Mail AB, Sundsvalls Citypost AB, Mariestads brev- och paketservice AB och Lysekils Lokalpost.

Av dessa är det cirka 30 företag som har tillstånd av PTS (Post- och Telestyrelsen) att bedriva postverksamhet, vilket innebär “regelbunden insamling, sortering, transport och utdelning av brev mot betalning… Med brev avses en adresserad försändelse som ligger i kuvert eller annat omslag som väger högst 2 kg”.

De största postföretagen:

  • PostNord AB. Omsättning 38,3 miljarder.
  • UPS (United Parcel Service Sweden AB). Omsättning 2,1 miljarder.
  • Bring Shared Services AB. Omsättning 1,1 miljarder.

Tittar man ut över Europa så omsätter EU-ländernas post- och paketmarknad tusen miljarder kronor om året, vilket motsvarar cirka 1 procent av ländernas BNP.

Den som är intresserad att läsa mera om postens historia kan gå in på:

Posten under stormaktstiden”. Populär Historia.

Rolf Waltersson

You May Also Like