Roja Mahmoudi från det iranska vänsterpartiet Komala var en av talarna. FOTO: Rolf Waltersson.

Solidaritetsmanifestation i Eskilstuna med den folkliga demokratikampen i Iran

Igår, lördagen 24 september, fylldes biblioteksplan i Eskilstuna av demonstranter. Syftet med demonstrationen var solidaritet med de iranska kvinnor som nu reser sej mot prästväldets fundamentalistiska och patriarkala diktatur.

Den tändande gnistan var den här gången mordet på den unga kurdiska kvinnan Jina Mahsa Amina.  22- åriga Jina arresterades av mullornas moralpolis och slogs ihjäl när hon var i deras våld. Hennes brott bestod i att slöjan (som alla iranska kvinnor tvingas bära) satt snett.

Idag rasar demonstrationerna i Irans städer. Förtryckarna utmanas. Flera talare, främst från kurdiska organisationer men också från Baluchistan och Sverige, fördömde förtrycket. Vi kan citera ur hälsningen från KJAR, en kurdisk kvinnoorganisation som verkar i den del av Iran som kallas Östra Kurdistan (Rojehlat).

  • Våld mot kvinnor är politiskt. Den patriarkala mentaliteten innebär ett förtryckande och våldsamt tänkande. Detta tankesätt har låtit det manliga könet dominera över naturen och kvinnorna och har gett det manliga könet makt och dominans i samhället.
  • Kvinnorna motsätter sig den Iranska regimens antifeministiska politik mer än någonsin nu för tiden. Kvinnorna har blivit ett stort hinder och hot för Irans diktatoriska system…….. Kvinnorna betalar och har betalat höga priser för sina liv bara för att de uttrycker sin identitet
  • Regimen I Iran vill dominera samhällets själ, sinne och psyke, särskilt kvinnornas. Regimen kallar det för öde, tradition och lag, och beordrar alla institutioner i landet att öppet attackera och förtrycka kvinnor…….
  • Jinas död var inte normal och får aldrig normaliseras. Att bli sönderslagen av regimens moralpoliser för att huvudduken är lite sned……
  • För inte så länge sedan tog sorgen över kvinnorna för Shalir Rasouli i staden Marivan (Rojhelat) och idag sträcker sig sorgen till Teheran, över Jina Amini. Två brott och två smärtsamma tragedier på mindre än tio dagar……
  • Kvinnorna i Kurdistan stor i spetsen för protesterna mot iranska regimens terror…..
  • Vi som KJAR uppmanar alla politiker, medieaktörer, journalister, jurister, civilorganisationer och fredsaktivister att visa sin solidaritet med folket i Rojhelat(Öst Kurdistan) och Iran.
  • Bli Jinas och Shilers röst för ett fritt och demokratisk liv i Rojelat och Iran DU också!

Revolutionära hälsningar
KJAR

Förutom KJAR hölls tal av PJAK (Kurdiskt vänsterparti i Rojehlat), Komala (också kurdiskt vänsterparti i Iran), Parti azadibakshe baluch (Baluchistan är en provins i Iran) med flera.

En stark kvinna spirar oavsett miljö.
En stark kvinna spirar oavsett miljö.

Svenska organisationer som talade var Vänsterpartiet och Socialistisk Politik.

Talarna kom också in på kampen i hela regionen. Flera talare nämnde kampen i syriska Kurdistan (Rojava). I Rojava har kvinnorna kunnat tagit stora steg framåt. Landvinningar som nu hotas av Erdogans turkiska regim. Erdogan talar öppet om att åter ingripa militärt i Rojava. Samtidigt som han vill pressa svenska politiker till att upphöra med alla kontakter med kurderna där. Han kräver utlämning av kurder från Sverige och att svenska myndigheter ska samarbeta med hans regim i jakten på oppositionella. “Terrorister” är Erdogans beteckning på många oppositionella, och särskilt på den opposition som står till vänster i den turkiska politiken och motsätter sig förtrycket.

Slöjbränning. FOTO: Rolf Waltersson.

You May Also Like