Bild: Geralt / Pixabay.

Snillen spekulerar – Världens åttonde underverk

Jag lyssnade på P1 i morse och väntade på att “Ring P1” skulle börja kl 9.30. Men det var försenat därför att Riksbanken skulle komma med besked om räntan, som också var spikad till 9.30.

Minuterna innan var det ett par experter som fick frågor och det spekulerades hej vilt.

Blir det någon höjning? I så fall, hur stor kan den tänkas bli? Blir det med 25 punkter? Eller mer, eller mindre? Om räntan höjs, hur länge kan det dröja innan nästa räntehöjning – eller sänkning? Kan det bli redan i början av nästa år, eller senare under året? Och så vidare”.

I samma ögonblick som beskedet kom från Riksbanken flåsade programledaren upphetsat:

Nu kommer det, nu kommer det

Varför inte bara vänta ett par minuter så hade man fått svaret? Men å andra sidan – då hade inte experterna får möjlighet att briljera med denna meningslösa spekulation.

Det är möjligt att det är viktigt, kanske till och med jätteviktigt, vad Riksbanken beslutar angående styrräntan. Men ändå kändes det lite som en storm i ett vattenglas. Lite som att försöka göra en höna av en fjäder.

På tal om ränta så läser jag att “ränta på ränta-effekten” inom finanskretsar kallas för “Världens åttonde underverk” därför att “det är denna effekt som många gånger får människor att få upp ögonen för investeringar”.

Undrens tid är ännu inte förbi.

Rolf Waltersson

Lästips, eller snarare lyssnatips:

tuben

You May Also Like