Bild: Geralt / Pixabay.

Cancerfonden och kommuner som spekulerar i aktier och hamnat i galen tunna

Det är P4 Värmland som gjort en rad granskningar där såväl Cancerfonden och två Värmlandskommuner ertappats med fingrarna i fel syltburk. Eller snarare aktier i företag som inte har “rent mjöl i påsen”.

Cancerfonden, som totalt har 1,2 miljarder i placeringar, har placerat 100 miljoner i företag som som “bland annat är aktiva inom alkohol- militär- och casinobranschen”. Något som strider mot den placeringspolicy Cancerfonden säger sig ha.

På sin hemsida skriver cancerfonden; “Så säger forskningen om alkohol och cancer”.

Där kan man läsa att; “Alkoholkonsumtionen orsakade 2,3 procent av alla cancerfall år 2018 i Sverige”. (se lästips)

Eftersom runt 60 000-65 000 får cancerbesked varje år, innebär det att cirka 1 500 människor varje år får cancer på grund av alkoholen.

Då kan det tyckas lite märkligt att Cancerfonden genom sitt aktieinnehav i alkoholbranschen är delaktig, i alla fall indirekt, till att 1 500 får cancer varje år.

För är man aktieägare är man delägare i ett företag. Och är man delägare har man, i alla fall enligt min mening, ett visst ansvar för vad företaget sysslar med.

Arvika kommun

Även Arvika kommun har hamna i “stormens öga” tack vara granskningen P4 Värmland gjort.

Arvika har policyregler om “miljö, hållbarhet och etik” när det gäller att placera pengar i fonder.

Nu visar granskningen att Arvika kommun har aktier i Dow Chemical Compani, ett företag som gjorde sig (ö)känt inte minst under Vietnamkriget där man låg bakom tillverkningen av napalm, ett kemiskt vapen som bränner sönder folk och Agent Orange, det avlövningsmedel som USA använde för att avlöva Vietnams skogar så att inte fienden kunde gömma sig. Dow Chemical har även ett finger med i spelet om atombombstillverkning.

Arvika kommun har även aktier i att amerikanskt kemiföretag som hamnar på 6:e plats över de företag som står för nedsmutsning av vatten och luft i USA. (se lästips)

Därutöver har Arvika kommun aktier i Coca-Cola, ett företag som står som “symbol” när det gäller engångsmaterial och nedskräpningen av plast i naturen – inte minst i våra hav där det snart finns mer plast än det finns fisk. Det kan ju tyckas stå lite i strid angående miljö, hållbarhet och etik:

“Det här går stick i stäv med våra policydokument, för där är vi väldigt tydliga vilken typ av ansvarsfulla placeringar som kommunen ska ha”, säger kommunalrådet Peter Söderström (S) till P4 Värmland.

Årjängs kommun

Även Årjängs kommun har hamnat under P4 Värmlands lupp. Årjängs kommun är genom aktieinnehav i en fond delägare i den värmländska speljätten Embracer, som startade 2011.

“Embracer Group AB är ett svenskt spel- och mediaholdingbolag med säte i Karlstad”.

Såvitt jag kan förstå sysslar det här företaget bland annat med “Video games” (Informationen är på engelska).

Nu har Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, genom företaget Saudiarabien Public Investment Fund, där kronprinsen är ordförande köpt in sig i Embracer med drygt 10 miljarder svenska kronor.

Det är Mohammed bin Salman som av USA utpekas som ansvarig för mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi 2018 på Saudiarabiens konsulat i Turkiet.

Detta har nu gjort att Årjängs kommun fått “kalla fötter”. Årjängs ekonomichef Linda Sydengren säger att det nu “finns anledning att se över kommunens aktieinnehav i Embracer”.

Embracers vd Lars Wingefors vill inte prata med P4 Värmland men har lämnat en skriftlig kommentar:

“Embrace tar stark avstånd från alla brott mot mänskliga rättigheter”.

Det vore konstigt om han inte sa så. Men om han syftar på Saudiarabiens kronprins när det gäller “brott mot mänskliga rättigheter”, kan man fråga sig varför Embracer sålde ut en stor del av företaget till denna kronprins.

Embracer är ju noterat på Nasdaq-börsen. Jag vet inte hur det går till. Kan vem som helst köpa aktier i ett bolag mot bolagets vilja?

Eller köpte kronprinsen in sig med sina 10 miljarder kronor genom en överenskommelse med Embracer?

Om Embracer kan man läsa:

“Embracer Group är en global koncern med kreativa, entreprenörsledda verksamheter inom PC, konsol-, mobil- och brädspel samt andra relaterade medier. Koncernen har en omfattande spelportfölj med över 850 ägda eller kontrollerade varumärken”.

Man frågar sig varför det finns ett kommunalt intresse av att vara delägare i en sådan här verksamhet? För om man är delägare har man väl också ett delägaransvar? Ett visst ansvar för vad företaget håller på med.

Eller visste man inte ens om att man var delägare i Embracer när man köpte aktier i en fond, och att man per automatik fick “grisen i säcken” på köpet?

En slutsats man i alla fall kan dra av dessa affärer – Hur man än vänder och vrider sig så har man rumpan bak. Dessutom är det många som nu även står med “rumpan bar”.

Lite som “Kejsarens nya kläder” där endast det oskyldiga lilla barnet vågade stå och säga sanningen:

“Titta, kejsaren har inga kläder på sig. Kejsaren är naken”.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like