Scen ur filmen Ådalen 31.

Skotten i Ådalen 14 maj 1931

Idag 14 maj är det årsdagen – 90 år sedan skotten i Ådalen – då svensk militär öppnade eld mot en fredlig demonstration och döda fem arbetare.

Se eFOLKET 13 maj: “Skotten i Ådalen – 90 år”.

När det idag 14 maj är årsdagen av denna viktiga händelse som är en milstolpe i svensk historia och en milstolpe för arbetarrörelsen trodde jag att det skulle nämnas på något vis i public service. Att SVT och/eller Sveriges Radio skulle ha något inslag som handlar om Ådalen 31.

När jag lusläser dagens TV- och Radio-tablå hittar jag inget program som har anknytning till Ådalen för 90 år sedan.

Inget i SVT1, inget i SVT2, inget i Kunskapskanalen. Inte heller i den rumphuggna och kortfattade tablån för Sveriges Radio P1 hittar jag någon rubrik som antyder att det skulle handla om Ådalen 1931.

På bästa sändningstid väljer SVT1 att visa “Jönssonligan på Mallorca” i repris för femtielfte gången.

Den kommersiella TV4 kontrar genom att visa “Masked singer Sverige”:

“Dramatiken tätnar när de åtråvärda finalplatserna ska delas ut och innan kvällen är över kommer två av deltagarna behöva ta av sig masken. Panelen får chansen att ställa frågor till karaktärerna och de lär sig bland annat att Måns har en beef med en av dem”.

När jag googlar var “beef” betyder får jag svaret att det är “nötkött”.

Alltså – “de lär sig bland annat att Måns har nötkött med en av dem”. Spännande!

Striden om tittarna är stenhård mellan public service och de kommersiella kanalerna. Men jag förväntar mig mer av public service som ju ska vara “Radio och TV i allmänhetens tjänst med ett utbud för alla”.

Det borde vara en självklarhet, enligt min mening, att på något sätt återge vad som hände i Ådalen 14 maj 1931.

Till exempel att man visade Bo Widebergs film “Ådalen 31” från 1969.

Filmen Ådalen 31 premiärvisades på biografen Spegeln i Stockholm 1 maj 1931. Den har sedan dess visats flera gånger i SVT.

Då kunde man ha valt att idag, 90 år efter skotten i Ådalen, visa filmen en gång till.

Men man väljer heller en repris av “Jönssonligan på Mallorca”.

Idag 14 maj fick jag ett mejl, ett massutskick från musikern, sångaren och låtskrivaren Jan Hammarlund.

Det var en länk till hans album “Röda linjen” från 2006 där han blanda annat sjunger sin sång “Livet i Lunde”. Om sångtexten kan man läsa:

“Tore Alespong, född Andersson, sångens centralgestalt, trumpetaren i Kramfors Jazzkapell, var den som blåste “eld upphör” på eget bevåg i Ådalen 14 maj 1931”.

När jag skrev mitt inlägg i eFOLKET “Skotten i Ådalen – 90 år”, koncentrerade jag min berättelse till just Tore Andersson som blåste “Eld Upphör” och därmed fick stopp på militärens skjutande.

Då hade jag ingen tanke på låten “Livet i Lunde” trots att jag har skivan och har lyssnat på den många gånger.

Kanske eFOLKET kan bjuda på en länk så att ni läsare kan gå in och lyssna på Jan Hammarlund som sjunger “Livet i Lunde” och trumpetaren Tore Andersson som blåste eld upphör.

Rolf Waltersson

Jan Hammarlund — Livet i Lunde (Youtube)

You May Also Like