Polisen har bokstavligt talat fullt upp just nu…

Skjutvapenvåldet: September dödligaste månaden hittills i Sverige

På mindre än tolv timmar dog tre personer i våldsdåd i Uppsala och Stockholm under natten mot idag torsdag. Detta gör att elva personer (hittills) har dödats i skjutningar i Sverige under september. Och det i sin tur gör september månad till den dödligaste månaden vad gäller skjutvapenvåld, sedan december 2019.

Två män dog efter att på olika håll blivit skjutna under onsdagskvällen och natten i Stockholmsområdet. Den första skjutningen ägde rum vid Mälarhöjdens Idrottsplats. Där dog en man i 18-årsåldern. Enligt uppgifter till SVT är dådet kopplat till det så kallade Foxtrot-nätverket – ett kriminellt nätverk dit bland andra den ökände “Kurdiska Räven” kan kopplas. Senare under natten mot idag blev en man ihjälskjuten i Jordbro. Och tidigt i morse dog en kvinna i 25-årsåldern efter en explosion i Storvreta i Uppsalatrakten. På en av adresserna i bostadsområdet där explosionen ägde rum ska en person vara skriven som har kopplingar till Foxtrot-nätverket, enligt SVT.

En mörk månad

De två dödsskjutningarna natten mot idag torsdag gör att september månad är den dödligaste månaden i Sverige på nästan fyra år. Elva personer har skjutits till döds, vilket är den högsta siffran sedan december 2019, då 12 personer dog i skjutningar. September månad är dock inte slut än, så det finns fortfarande förutsättningar att det rekordet kan slås.

– Vi har en nattsvart månad bakom oss, en skoningslös september, sa Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson till Aftonbladet bara timmar före onsdagskvällens dödsskjutningar i Stockholm.

Oskyldiga offer

Många av våldsdåden som ägt rum den senaste tiden uppges vara riktade mot anhöriga till individer med kopplingar till olika kriminella nätverk – alltså oskyldiga människor som inte själva har någon direkt koppling till den kriminella världen. När det gäller explosionen i Uppsalatrakten i natt, där en kvinna i 25-årsåldern avled, har två personer nu gripits och anhållits. De är i nuläget misstänkta för mord och grov allmänfarlig ödeläggelse. Och vad gäller dödsskjutningen i Jordbro i natt har Polisen enligt uppgift gripit tre misstänkta för den händelsen.

“Mördare och psykopater”

Jale Poljarevius, underrättelsechef på Polisregion Mitt, säger till Sveriges Radio att även om många våldsdåd kunde ske i natt, och har skett den senaste tiden, så har Polisen samtidigt stoppat flera våldsdåd. Detta tack vare preventiv bevakning på flera adresser den senaste tiden – men Polisen har inte möjlighet att kunna stoppa alla dåd:

– Vi har förebyggt flera, men vi har tyvärr inte möjlighet att förebygga varje dåd som de här mördarna och psykopaterna genomför, säger Jale Poljarevius. Detta är Sverige 2023…

Läs också:

Polisen om den senaste tidens grova våldsbrott i bland annat Eskilstuna

You May Also Like