Ska Israel stoppas från deltagande i Eurovisionsmellot?

Nu höjs röster för att Israel ska stoppas från att delta i årets final av Eurovisiontävling som går av stapeln i Malmö 7 maj med final 11 maj.

Anledningen är naturligtvis Israels brutala mordvåg över Gaza där närmare 25 000 människor dödats, varav flertalet barn och kvinnor.

De som försvarar Israels deltagande menar att tävlingen ska vara opolitisk. Men detta med opolitisk gällde inte när Ryssland och Belarus 2022 stoppades från att delta efter Rysslands invasionskrig mot Ukraina.

Jag anser att Israels deltagande ska stoppas på samma grunder som man stoppade Ryssland och Belarus. Israels besinningslösa våld mot befolkningen i Gaza är om möjligt ännu värre än Ryssland besinningslösa våld mot Ukraina.

De som inte vill stoppa Israels deltagande måste i så fall i konsekvensens namn säga att det var fel att stoppa Ryssland och Belarus 2022. Och då i konsekvensens namn öppna för att Ryssland och Belarus åter får delta. Men det är det nog ingen som vill, för man gjorde rätt den gången. Några sådana röster har jag heller inte hört. Det där med dubbelmoral kan bli besvärande. Eller menar man att palestinska barns liv är mindre värda är ukrainska barns liv?

I en debattartikel i Aftonbladet (kanske publicerad i andra tidningar också) går 1 005 svenska artister ut och kräver: “Uteslut Israel från Eurovision”, med underrubriken; “Lägg ner dubbelmoralen, EBU och SVT”. (EBU är Europeiska radio- och TV-unionen)

I artikeln beskriver man den humanitära katastrof som nu pågår i Gaza. I uppropet är man också noga med att även fördöma Hamas attack 7 oktober förra året:

Att Israels urskiljningslösa krig i Gaza föregicks av avskyvärda krigsbrott begångna av den terrorstämplade organisationen  Hamas befriar inte landet från sina folkrättsliga förpliktelser som demokratisk stat.”

Ett motsvarande upprop har gjorts i Finland där 1 300 artister kräver att Israels deltagande stoppas. Bland undertecknarna finns artister som tidigare deltagit i den finska melodifestivalen. (se lästips)

Även artister på Island manar till bojkott. 10 000 har skrivit på en namnlista att Israels deltagande ska stoppas, (se lästips)

I en inlägg på Aftonbladet Kultur 31 januari skriver Eric Rosén; “Därför måste Israel stoppas från Mello. Festen kan inte pågår som vanligt medan tusentals barn dödas”.

11 februari har Jan Guillou en krönika i Aftonbladet där han kräver samma sak. Samtidig avslöjar han den totala blindheten och dubbelmoralen från både SVT:s ledning och från ledarskribenter i bland annat Svenska dagbladet och Dagens Nyheter.

Det vore förfärligt med en bojkott. Eurovision skapades som ett fredsprojekt och ska inte vara politiskt”, säger SVT:s programchef Eva Beckman, enligt Jan Guillou.

Svenska Dagbladet ledarsida väljer att förlöjliga de artister som undertecknat det svenska uppropet:

Kunskaper i Mellanösternfrågorna sträcker sig möjligen till att kunna peka ut Israel på en blindkarta

Dagens Nyheters ledarsida tror sig veta att undertecknarna “sovit sig genom grundskolan”. Och antyder därmed, liksom Svenska Dagbladet, att undertecknarna är totalt okunniga.

Det är att göra det enkelt för sig. De som fördömer bombningarna avfärdas som okunniga. De som stöder Israels bombningar är då förmodligen väl insatta i Mellanösternfrågor.

Man kanske inte fattar på Svenska Dagbladets och Dagen Nyheters ledarsida att det är sina egna dumheter man avslöjar med sådana simpla påhopp.

Krävs det verkligen inte mer är så för att bli ledarskribent på de stora borgardrakarna?!

Intressant är också när Jan Guillou i sin krönika avslöjar att den rysk-israeliska sångerskan Eden Golan, som ska framföra Israels bidrag i Malmö, tidigare har uppträtt för Ryssland vid en sångtävling på Krim – Junior Eurovision Song Contest. Det var en propagandatillställning 2015, året efter att Ryssland ockuperade Krimhalvön. (se lästips Dagens ETC)

En opinionsundersökning visar att 37 procent av svenskarna anser att Israel ska stoppas från att delta. 34 procent anser att Israel ska få delta. Resterande 29 procent har ingen åsikt.

Av de politiska partierna är det, såvitt jag vet, endast Vänsterpartiet som vill stoppa Israels deltagande:

Det gäller nu att öka pressen för att få slut på kriget. Då kan inte Eurovision bli en plattform för Israel”, säger Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för (V). (se lästips)

Som avslutning vill jag säga att det där med Eurovisionsmellot, det är inte min grej. Det är mest ett kommersiellt spektakel. Musiken faller mig heller inte i smaken.

Rolf Waltersson

Lästips:

Jan Guillou: Massmordet lär fortsätta – fram till Eurovision. Krönika i Aftonbladet 11 februari av Jan Guillou

1 005 artister: Uteslut Israel från Eurovision – Aftonbladet. 30 januari 2024

Därför måste Israel stoppas från Mello – Aftonbladet 31 januari 2024. Aftonbladet kultur av Eric Rosén

Israels Eurovisionsbidrag uppträde på ockuperade Krim – Dagens ETC 7 februari 2024

Oklart om Island ska delta i Eurovision – bestäms i samråd med vinnaren – SVT Nyheter 24 januari 2024

Vänsterpartiet: Eurovision kommer att bli en politisk arena – SVT Nyheter 24 januari 2024

Finländska musiker vill stoppa Israels deltagande i Eurovision – Gaffa. 10.01.2024

Läs också:

Ryssland stängs av från Eurovision Song Contest

You May Also Like