Samma sak avslöjas gång på gång – Lärare pressas att sätta “glädjebetyg”

Nu har det hänt ingen. Den här gången är det fackförbundet Sveriges Lärare som genomfört en enkätundersökning.

Man har frågat 1 080 lärare om de utsatts för påtryckningar för att sätta högre betyg än vad som motsvarar elevernas kunskaper.

270 av dem, alltså 28 procent, uppger att de blivit uppmanade på olika sätt att sätta glädjebetyg. Ofta är det rektor som krävt att lärare ska sätta fuskbetyg.

I ett inslag från SVT Nyheter berättar en lärare, som hade satt F (icke godkänt) på en elev, uppmanades av rektor att ändra betyget.

När hon vägrade ändrade rektorn själv betyget. Något som är helt “regelvidrigt” och strider mot skollagen som säger att det är den undervisande läraren som ska sätta betygen.

Andra lärare medger att de satt “glädjebetyg” för att inte bestraffas på olika sätt. Lärare som inte sätter “önskvärt” höga betyg vet att de ligger sämre till vid lönesättning, att de halkar efter lönemässigt nu när vi har individuell lönesättning. Det som också kallas “fjäsklönesystem”.

Att vi dessutom har ett system med “förstelärare” och “lärarlönelyftet”, är som som riggat för att det ska fifflas med betygen.

En lärare som sätter höga betyg anser per automatik vara en “bra” lärare och ligger därmed bättre till i rektors ögon när hen ska avgöra vilka lärare som ska lyftas till förstelärare.

Att vi över huvud taget har denna betygsinflation beror i grunden på friskolesystemet där elever i vinstdrivande skolor ses som “kunder”. Kunder man ska locka till sig genom att visa att man minsann är en bra skola där eleverna får höga betyg.

Detta medför att även kommunala skolor dras med i den här konkurrensen om eleverna, de vandrande “skolpengarna”.

I undersökningen som Sveriges Lärare nu genomfört visar det sig att påtryckningar att sätta “glädjebetyg” även förekommer inom kommunala skolor.

Rektorer som uppmanar lärare att sätta “glädjebetyg” är i sin tur pressade av skolans ägare, men även av föräldrar och elever. Att visa på höga betyg är ju viktigt när en skola ska “marknadsföra” sig.

Man vet att om “kunden” inte är nöjd kan man byta till en annan och mer “generös” skola.

Den som nu lovat att “ta tag” i detta med glädjebetyg och skapa “ordning och reda” är nya skolministern Lotta Edholm (L). Hon var tidigare både delägare och aktieägare i en profitskola där hon tjänade pengar på fuskbetygen. Hon hoppade sedan in i politiken och är nu skolministern som ska rensa upp i betygsträsket.

Det är upp till bevis. Själv tror jag det är dumt att sätta bocken som trädgårdsmästare.

Vad som gör mig ännu mera tveksam är att regeringen och Lotta Edholm nu vill ändra reglerna så att det ska bli svårare för Skolinspektionen att säga nej till etablering av nya friskolor.

Man tycker att Skolinspektionen har för stora befogenheter som nu ska begränsas:

“Regeringen vill se över Skolinspektionens möjligheter att stoppa överetablering av friskolor i en kommun. Skolinspektionen kan idag säga nej till att låta en friskola starta om etableringen får påtagligt negativa följder på lång sikt för elever i kommunens andra skolor”, skriver Tidningen Näringslivet.

Dessutom kan man fråga sig varför kommuner bara får “yttra sig”, tycka till, när det gäller etablering av friskolor. Om vi jämför med byggande av vindkraftverk har vi ett kommunalt veto där en kommun kan säga nej.

Man litar således på kommunernas omdöme när det gäller vindkraft, men inte när det gäller friskolor.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like