Sablar också – Nu ska det köpas nya sablar för 60 miljoner att användas vid ceremonier och parader

Ni har kanske sett vaktparaden i Stockholm där Livgardets soldater paraderar med sina sablar inne på slottsgården vid Stockholms slott.

Nu har dessa sablar blivit gamla. Många är “bara skrot” enligt Livgardets ceremoniofficer Hans Augustin.

Därför har Försvarsmakten nu beställt nya sablar. I en första omgång 1 300 sablar. Dubbelt mot vad man har nu.

Nu måste sablarna fraktas mellan olika regementen när de ska hållas militära ceremonier. Kanske vid kungabesök och liknande. Med flera sablar slipper man dessa sabeltransporter

I anbudet ingår att senare köpa ytterligare 2 500 sablar. Eller som Försvarsmakten skriver:

“På grund av den upprustning av försvaret som nu sker så kan detta behov komma att öka och därför utökas volymen sablar”.

Tydligen finns det en koppling mellan den militära upprustningen som nu “måste” göras i och med till Nato-medlemskapet, och behovet av sablar vid militärparader.

Vinnaren i upphandlingsstriden dessa sablar blev företaget Promoteq i Sandviken som hade det dyraste anbudet – 59,9 miljoner kronor.

Men företaget Promoteq tillverkar tydligen inga sablar eftersom en första 1 300 sablarna “levereras från Tyskland”. Man är bara en mellanhand.

Förmodligen en ren “slump” att det är samma företag, Promoteq, som tidigare gjort affärer med Försvarsmakten.

Om Promoteq kan man läsa:

“Promoteq verkar som agent och distributör för ett stort antal världsledande företag som tillverkar försvars-, skydds och säkerhetsprodukter…”.

Bör läggas till att dessa ceremonisablar som nu införskaffas är oslipade, så de är inte mycket att ha när ryssen kommer.

Värt att notera att ett annat anbud kom från “en firma i Stockholmstrakten” som bara begärde hälften så mycket, 31 miljoner.

31 miljoner för leksaksvapen att vifta med vid militärparader är mycket pengar det också. Men det är bara drygt hälften mot de 59,9 miljoner det nu kommer att kosta.

Den här billigare företaget “snubblade på målsnöret” och missade affären därför att man lämnade “varuprovet” ett par dagar för sent.

Man hade 8 veckor på sig att att lämna in en provsabel, men som sagt, den lilla firman i Stockholmstrakten missade med ett par dagar.

“Visst hade det varit kul att få för 31 miljoner, men nu blev det inte så”, säger Livgardets ceremonimästare Hans Augustin.

PS. Vid de så kallade hungerkravallerna på Gustav Adolfs torg i Stockholm 1917 drog polisen sina sablar när man slog ner arbetarna. Det finns en klassisk bild där Hjalmar Branting hamnat mitt i tumultet där man ser poliser till häst med dragna sablar. (se lästips)

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like