Det blev ju lite skriverier om skattesänkningarna när regeringen i höstas presenterade sin budget för 2025. Man lovade skattesänkningar till alla. Men naturligtvis högst skattesänkningar till de som tjänar mycket och egentligen inte är i så stort behov av några skattesänkningar.
Jag hade mina onda aningar när regeringen i siffror gav exempel på de “stora” skattesänkningarna när man började tabellen vid månadsinkomsten på 16 667 kronor, alltså en bra bit över vad många fattigpensionärer har.
“SÅ MYCKET SÄNKS INKOMSTSKATTEN” är rubriken på den tabell regeringen presenterade och som spreds i media.
“Nio kronor i månaden för den som tjänar 16 667 kronor i månaden”, i första raden i tabellen.
Nio kronor i månaden. Det är inget annat än ett hån, en spark i skrevet, på fattigpensionärer och alla andra som har så låga inkomster.
Inte minst med tanke på den höga skattesänkningen de högavlönade får, både genom själva skattesänkningen men också på höjd brytpunkt för att betala statlig skatt, för att inte tala om ännu ett jobbskatteavdrag.
Jag har nu varit pensionär i 15 år. Varje år har jag i december fått brev från Pensionsmyndigheten med besked om hur stor/liten min pension kommer att bli, samt hur mycket skatt som kommer att dras.
Hela skattesystemet är en enda röra som ingen normal människa kan förstå eller sätta sig in i. Det är:
- Inkomstpension
- Tilläggspension
- Garantipension
- Inkomstpensionstillägg
- Premiepension
Sedan är det ”Avdrag för preliminär skatt”
Som pensionär har man även rätt till “bostadsbidrag”, som av någon anledning kallas ”bostadstillägg” om man är pensionär.
Man måste lämna in en särskild ansökan om bostadstillägg. Från myndigheterna beräknar man att cirka 100 000 pensionärer som har rätt till bostadstillägg går miste om det. Det kan bero på att man inte känner till att man har rätt till bostadstillägg om pensionen är låg och boendekostnaden hög. Eller så beror det på att det är så krångligt att många inte klarar av att ansöka om bostadstillägg.
Jag har också hört att pensionärer avstår att söka därför att man inte vill ”ligga samhället till last” genom att tigga om ”bostadsbidrag”. Kanske därför man ändrat från “bostadsbidrag” till “bostadstillägg” när det gäller pensionärer?
Regeringen driver ju sin ”arbetslinje” in absurdum – att man ska ” göra rätt för sig” och inte leva på bidrag.
Jag har även tjänstepension från mina 45 år som anställd vid kommunen samt preliminär skatt som dras på den pensionen. Det är ju kommunalskatten, som är den högsta skatten och som slår orättvist genom att alla betalar samma procentsats i kommunalskatt. Man betalar i Eskilstuna 32, 85 procent (32,85 kronor) på varje beskattningsbar hundralapp oavsett om man har hög eller låg inkomst.
Sammanlagt sex olika pensioner att hålla reda på och eventuellt begripa sig på.
I år har det märkliga hänt att jag inte fått något besked från Pensionsmyndigheten hur stor/liten min pension blir och min (eventuella) skattesänkning från och med 1 januari.
Om det är Pensionsmyndigheten som slarvat eller Post Nord som förskingrat brevet vet jag inte. Men det är lite frustrerande att sista vardagen i år inte veta hur mycket man får i pension från och med om ett par dagar.
Men om inte förr så kommer “sanningens minut” att infinna sig 19 januari 2025 då första pensionen för nästa år ska betalas ut.
Kommer jag att få 9 kronor i sänkt skatt? Eller kommer jag, liksom alla andra med låga inkomster att bli helt utan.
I Sverige finns cirka 300 000 fattigpensionärer. Det är enligt EU:s definition där man använder begreppet “låg ekonomisk standard”. Med tanke på inflationen, att matkostnader men även hyror stiger kraftigt, får man allt mindre för pengarna.
Rolf Waltersson
Lästips:
Stärkta pensioner 2025 – Regeringskansliet – Pressmeddelande från Socialdepartementet. 20 december 2024
”Nu sänker vi skatten för låginkomsttagarna” säger regeringen – och sänker med 9 kronor till låginkomsttagarna – eFOLKET. 5 september 2024