Bild: Visualhunt.

Så lätt vänder man underskott till överskott

Jag råkade snubbla över ett inlägg från Moderaterna i Alingsås som går att läsa på deras facebooksida.

Från Moderaterna i Alingsås facebooksida 12 februari.

Utan att ha fördjupat mig i några detaljer ligger det tydligen till så att socialnämnden i Alingsås under flera år gått med underskott. För att få ordning på ekonomin har man gjort “vissa prioriteringar”, och därmed fått minus till plus i bokföringen.

Om underskottet berott på att man “slarvat med pengarna”, eller om budgeten helt enkelt varit för snålt tilltagen med tanke på det sociala arbete en kommun har ansvar för, vet jag inte.

Så här skriver man på sin Facebooksida:

“Kommunens socialnämnd vände ett minus till ett historiskt plus bland annat genom att skära bort mycket av det förebyggande arbetet.

Nu kan delar av det komma att rustas upp igen. Det är oerhört viktigt, säger Thorsten Larsson, Moderaternas ordförande”, enligt inlägget på Facebooksida.

Tydligen kan man göra så att man “skär bort mycket av det förebyggande arbetet”, för att dra ner kostnaderna och få överskott i budgeten.

Sedan kan man använda detta överskott till att bygga upp det förebyggande arbetet igen.

För mig låter det lite som filmen “Ebberöds bank” från 1926. För att dra till sig kunder och kapital lånar banken in pengar till högre ränta än vad man tar i utlåningsränta.

Eller som att kissa i byxorna. Först känns det varmt och skönt. Sedan blir det kallt, klibbigt och luktar illa.

PS. Alingsås har ett minoritetsstyre bestående av M, KD, C och L.

Rolf Waltersson

You May Also Like