Spelreklam i Stockholms tunnelbana

S och V i Stockholm vill förbjuda spelreklam i Stockholms kollektivtrafik

Den nya spellagen har gjort det möjligt för kasinobolag att annonsera i Stockholms kollektivtrafik.

Sedan SL gett grönt ljus har det blivit vanligare med spelreklam i bland annat tunnelbanevagnar och på bussar.

Det vill Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Stockholm sätta stopp för. I en gemensam skrivelse till Trafikregionområdet kräver man totalförbud av all spelreklam.

“Vi vet att det finns väldigt många personer som riskerar spelberoende och som redan befinner sig i spelberoende. Det är inte rimligt att ha spelreklam i kollektivtrafiken med tanke på detta. Det handlar om att sätta resenärernas välbefinnande i första hand” säger Jens Sjöström (S) till SVT Nyheter Stockholm.

Även Liberalen Sara Svanström, som är region- och trafikpolitiker i Stockholm, tycker samma sak. I en debattartikel utvecklar hon sin kritik mot den allt mer påträngande spelreklamen.

Men hon är noga med att påpeka att hon inte gör det som politiker utan som privatperson.

“Därför anmäler jag som privatperson denna spelreklam i Stockholms tunnelbana till Reklamombudsmannen” avslutar hon sin debattartikel.

Kan man ha en uppfattning som privatperson och en annan som politiker? Tydligen – om man är liberal.

Högsta politiske ansvarig för kollektivtrafiken i Stockholm är moderaten Kristoffer Tamsons. Han har inga åsikter om spelreklamen. “Att som politiker ha synpunkter på reklam aktar jag mig för” säger han.

Kristoffer Tamsons säger också att “Vi är väldigt mycket för reklam i tunnelbanan, det är en viktig intäkt och vi vill att den ska öka under de kommande åren. Men när det handlar om hur man gör reklam vill jag inte kommentera” säger han.

Samtidigt har ett 20-tal resenärer lämnat in klagomål där de protesterar mot spelreklam i kollektivtrafiken i Stockholm.

Frågan om spelreklam eller inte i Stockholms kollektivtrafik hamnar på politikernas bord i Trafiknämnden den 19 mars.

För övrigt tycker jag att all spelreklam ska förbjudas.

Rolf Waltersson

 

 

You May Also Like