Spelreklam på utomhustavla. Sarah Sjöström och Måns Zelmerlöw. Foto Rolf Waltersson

Solen har sina fläckar

Efter att ha tagit några silver- och bronsmedaljer under pågående Sim-VM i Sydkorea, slog Sarah Sjöström till med ett guld på 50 meter fjärilsim.

Sarah Sjöström är en av Sveriges, ja kanske världens, främsta simmarstjärna genom tiderna, med otaliga medaljer och världsrekord. Så det är väl bara att säga grattis till den senaste medaljen av ädlaste valör.

Men även solen har sina fläckar. Jag syftar naturligtvis på att Sarah Sjöström, liksom så många andra idrottsstjärnor och “kändisar” av olika slag, har sålt sig till speljävulen genom att ställa upp som “ambassadörer” för olika spelbolag. Därmed är de delansvariga för allt detta mänskliga lidande som spelandet orsakar för alla de som hamnar i spelmissbruk och spelberoende.

Det är inte så att Sarah Sjöström är omedveten om dessa problem.

– Det finns problem med spelberoende, det är jättetråkigt för dem som hamnar fel. Men det finns ju de som tycker det är kul att spela i samband med fotbollsmatcher och så där. Jag tycker det är kul att spela och jag ser inga problem med min egen roll, har hon sagt till SVT Sport.

Hur mycket hon får betalt för sin medverkan i spelreklamen vill hon inte berätta. Expressen kan dock berätta att Sarah Sjöströms eget aktiebolag, Sarah Sjöström Promotion AB gjorde en vinst på 8,5 miljoner år 2017.

Skärmklipp från Aftonbladet 29 juli 2019. Originalfoto Bildbyrån.

Företaget, där Sarah Sjöström själv står som VD, handlar även med värdepapper. Det egna kapitalet i Sarah Sjöström Promotion AB uppgår nu till drygt 12 miljoner, en ökning med 3 miljoner det senaste året.

En annan storstjärna som låter sig befläckas är Zlatan som också exponeras sig i spelreklam. Ja han har till och med blivit delägare i spelbolaget Bethard.

Att idrotten, framför allt på elitnivå, numera handla väldigt mycket om pengar står klart. Medaljer och rekord ger klirr i kassakistan. Ibland undrar man om det är så att det rent sportsliga kommer i andra hand och det ekonomiska i första hand.

Man frågar sig varför dessa idrottsstjärnor och andra kändisar som ställer upp på spelreklam aldrig ställs mot väggen, aldrig får några kritiska frågor i media om varför de gör det, aldrig några frågor om de känner ansvar för att de medverkar till spelmissbruk som slår liv i spillror?

Kan det bero på att också tidningar och annan media tjänar en massa pengar på att exponera all denna förödande reklam?

Men det finns undantag. Skidåkerskan Charlotte Kalla har tackat nej till erbjudanden att ge sig i lag med speljävulen.

– Det finns ett så himla stort mörkertal med spelmissbruk, och är man stor måste man också ta ansvar, säger Charlotte Kalla i en intervju med Göteborgs-posten.

En annan idrottsstjärna som också valt att tacka nej till spelreklam är fotbollsspelaren Kim Källström.

All heder åt dem!

Text och foto:
Rolf Waltersson

You May Also Like