Nysäter 1956.

Rolf Nordin om en oönskad hastig flytt, med lyckligt resultat

Rolf Nordin delger oss minnen från sin barndom. Den här texten kan ses som ett komplement till den nyligen publicerade, om steriliseringshotet som avvärjdes tack vare ett ingripande av socialvårdskonsulenten Uno Karnstedt.

Ett par veckor innan starten av höstterminen 1958 fick vi flytta till till Nysäter i Kjula. Vi fick inte se det nya stället innan flyttbilen kom. Om det viktigaste var att få bort den “hemska” familjen från den nuvarande bostället i Jäder vet jag inte. Men det är väl troligt att det var så det förhöll sig.

Jag och min storebror fick åka med första lasset. Vi  undersökte med stor flit den nya platsen. Förutom bostadshuset på 28 kvadratmeter fanns det ett hönshus en tvättstuga och en kombinerad lada-vedbod-stia och plats för en ko och en häst. Med andra ord mycket att upptäcka för två grabbar på 10 och 13.

Dessutom fanns det ett par äpple- och päronträd, samt röd- och svartvinbärsbuskar. Kan väl nämna att rummet – det enda – var rejält isolerat, medans köket inte var det – mot det ouppvärmda vinden.

Trots det enkla huset blev det för oss ett paradis som aldrig glömdes.

Snart efter att vi kommit dit kom ett arbetslag för mätningar inför bygget flygplats. Huvudsakligen geotekniska undersökningar inför flygplatsbygget, vilket kan ses som en händelse som jag då inte hade en tanke på – min yrkesverksamhet efter ingenjörsexamen 1968.

Vi flyttade till stan 1959. För nu jämnt 60 år sedan. Fotografierna, förutom flygfotot, är tagna det året. Fotograf var undertecknad, som inköpt en kamera på EPA för 27 kronor. Som jämförelse: En dagstidning kostade då 35 öre.

Rolf Nordin

You May Also Like