Regeringens särskilda satsning på lärarlöner har gjort att stämningen på skolorna i landet har försämrats. Det vittnar många rektorer om. 64 procent av dem tycker att lärarlönelyftet är mycket eller ganska dåligt. Det visar en granskning som SVT Nyheter presenterade den 2 januari.
De flesta inom skolan och i debatten tycker att lärarlönerna överlag behöver höjas och reformen innebär att tre miljarder kronor ska komma lärarkollektivet till del. Men långt ifrån alla lärare får ta del av pengarna.
SVT skickade en enkät till landets högstadierektorer och frågade vad de anser om reformen. 39 procent av rektorerna tycker att lärarlönelyftet är mycket dåligt och 25 procent tycker att reformen är ganska dålig. Endast 10 procent av rektorerna anser att reformen är mycket bra.
Rektorerna har också svarat på frågan om hur de tycker att fördelningen av pengarna har påverkat stämningen på skolan. Endast 6 procent av rektorerna anser att det har haft en positiv inverkan på stämningen. Medan 57 procent svarar att fördelningen av pengarna har påverkat stämningen negativt.
Henrik Ljungqvist är rektor vid Ronnaskolan i Södertälje och även om han tycker att lärarlönerna bör höjas anser han att reformen inte är bra.
– För mig har konsekvensen blivit att ett par lärare har slutat. Och jag har haft samtal med en del besvikna som har svårt att förstå varför de inte fått. Även lärare som fått tycker att det är jobbigt så det här har inte precis förbättrat stämningen på skolan, säger han.