Eskilstuna går miste om lärarlyftspengar

Eskilstuna kommun går miste om tolv miljoner i statligt stöd för finansiering av det så kallade ”lärarlyftet”. Barn- och utbildningsförvaltning missade att skicka en ansökan till Skolverket. Summan motsvarar kostnaden för 25 lärartjänster på helår.

Ansvarige kommunalrådet Jari Puustinen (M) tycker inte att det är så allvarligt. Han konstaterar att med det överskott som kommunen har så ska man klara av smällen utan det smärtar.

Oppositionen tar dock inte det hela med klackspark. Liberalernas Niklas Frykman tycker att det är mycket allvarligt och Miljöpartiets Magnus Arreflod vill ha en utredning om vad Puustinen har haft för sig.

Vänsterpartiet skräder inte heller orden.

Att tolv miljoner kastats i sjön är bedrövligt. Särskilt med tanke på att det så kallade ”fridolinlyftet” i sig är en sällsynt sorglig historia, säger vänsterpartiets Alar Kuutmann till eFOLKET.

Det Kuutmann syftar på är de stora problem som den uppifrån beordrade lönedifferentieringen skapat ute på skolorna.

Och när eFOLKET ber om en kommentar från en av de berörda lärarna är kritiken lika hård.

Jag är en av dem som fått det här eländiga, godtyckligt utdelade lyftet. Här på Rekarnegymnasiet fick ett antal lärare ett lyft på 2500. Jag är idrottslärare. Min närmaste arbetskamrat fick inte lyftet. Varken han eller jag förstår varför. Jag kan lova att  detta lyft, ovanpå den så kallade förstelärarreformen, har skapat den svenska skolans värsta arbetsmiljöproblem. Många lärare mår jättedåligt. Även sådana som fått del av lyften, säger Jan Strandqvist.

På frågan vad han har för kommentar till kommunens ansökningsmiss svarar Strandqvist med en suck.

Det är bedrövligt. Men mest bedrövligt är faktiskt ändå att våra fackliga organisationer accepterat systemet med individuella löner, godtycke uppifrån och splittring av lärarkollektivet. Och hela det här barnsliga snacket om ”karriärtjänster”.

You May Also Like