En novemberliknande januaridag styr eFOLKET:s medarbetare Kalle Andersson och Peter Widén kosan mot Eskilstunas återvinningscentral ReTuna. Denna dag inte för att lämna gamla grejor till återvinning och inte heller för inköp av begagnade men funktionsdugliga saker. Vårt mål är att kolla in en utställning, ett projekt som faktiskt är resultatet av ett samarbete mellan elever på Samverkansprogrammet (gymnasiesärskolan) på Rinman-gymnasiet och deltagarna på folkhögskolekursen Recycle-Designe-Återbruk.
Den installation som samarbetet resulterat i behöver man inte leta efter. Den är uppställd direkt innanför entrén.
Vi möts av två deltagare på Recycle-Design-Återbruk: Tova Oskarsson och Johannes Westling.
Installationen består av kläder, en deluppburna av skyltdockor, svävande “julgranskulor” gjorda av jeanstyg och tvådimensionella bilder redigerade av Rinmanseleverna.
Tova och Johannes förklarar att även “julgranskulorna” är gjorda av eleverna på Samverkansprogrammet. Principen för kläderna är att de ska kunna bäras men vara icke funktionella. De är inte gjorda för att brukas som kläder, de är konstverk. Och det är verkligen fantasifulla skapelser.
Tova pekar ut de plagg som den och Johannes skapat. Ett plagg som fångar vår uppmärksamhet är en jacka sammansatt av jeanstygslappar. Tova och Johannes berättar att sådana broderade plagg med ett japanskt namn kallas Sashiko.
Samverkansprogrammets elever har alltså skapat de suggestiva bollarna samt bilderna som svävar över alltihop. Tova och Johannes berättar att Rinman-eleverna har fokuserat på armband med texten “You are the One” till sitt uf-företag men också testat på att även skapa av läder, jeanstyg och plast.
Samarbetet med Samverkansprogrammet har varit väldigt bra menar Tova och Johannes. Man har haft workshops och Rinman-eleverna har också fått se slutresultatet som de var väldigt nöjda med.
Recycle–Design–Återbruk har sina lokaler på andra våningen i ReTuna Återbruksgalleria. Flera rum med utrymme för arbete i olika material. Vi ser borrmaskin, vävstol och en enorm mängd verktyg.
Vi eFOLKET-reportrar konstaterar att det verkar vara en mysig arbetsplats. Här tillbringar alltså deltagarna ett år och kan utveckla sina färdigheter och skapa.
Kalle Andersson
Peter Widén