Rättvis fördelning av hallon

När jag gick i fjärde klass i en liten byskola i Skåne fanns ingen gratis skolmat, varje elev fick ta med sig mat själv.

Och vi åt i gympasalens omklädningsrum.

Det är drygt 55 år sedan…

Jag minns ännu känslan när jag förstulet tog fram mina båda smörgåsar, sirapslimpa med marmelad, inslagna i smörpapper. Kladdigt och svårt att äta, och jag satte mig alltid lite i skymundan för att ingen skulle se den fattigdom min ynka lunch visade. ALLA andra hade mer, bättre, finare, nyttigare mat med sig. Finast tyckte jag alltid att Kerstin hade, tänk att få med sig smörgåsar av danskt rågbröd med det finaste av allt som pålägg: saltrulle!

Ofta fanns det till och med frukt i Kerstins matlåda…

Första terminen i fjärde klass satte sina tydliga spår, aldrig aldrig skulle mina barn, eller någon alls för den delen, behöva uppleva samma känsla. Allting ska alltid vara rättvist!

Värdering som ledstjärna

Och att vara rättvis har förblivit min ledstjärna genom livet, både privat och i yrkeslivet. Jag skulle till exempel aldrig drömma om att inte sätta de rättvisaste av betyg för de studenter jag undervisar. Om de bara visste hur mycket tankemöda och huvudbry som ligger bakom de omdömen de får av mig!

En till dig, en till mig…

I går kväll slevade jag upp glass i ett par skålar till mig och min man. Exakt lika mycket, självklart. Och när jag toppade med färska hallon räknade jag noga så det blev lika många – en till dig, en till mig, en till dig, en till mig…

Det gick inte riktigt jämnt ut, det blev ett hallon över, så vad gjorde jag med det? Slängde, faktiskt!

Rättvisa styr min vardag

Mina värderingar styr mina handlingar och beteenden i vardagen. För mig är det tydligt vilka händelser i livet som format mig och fortfarande styr och påverkar hur jag lever mitt liv. När jag stod där och fördelade hallonen jämnt var det helt omedvetet, detta är helt enkelt det sätt som jag fungerar på. Fast just i går vid hallonräknandet insåg jag vad jag höll på med, funderade på varför det är så viktigt för mig att det blir rättvist, och förstod efter en stund, en ganska lång stund faktiskt, sammanhanget. För då seglade känslan kring de kladdiga smörgåsarna i omklädningsrummet 55 år tidigare upp!

Evalisa Forshell

Höör

Senaste artiklarna av
Evalisa Forshell

You May Also Like