Rallylydnadstävling på Eskilstuna hunddressyrklubb

I helgen (8/10)  genomfördes Sveriges största rallylydnadstävling, med flest antal starter på en och samma dag.

Vad är då rallylydnad?

Det är en relativt ny tävlingsform för hundar (officiell sedan 1 juli 2011), där förare och hund går runt en bana med skyltar. På skyltarna står vad ekipaget ska göra, men tro inte att du kan tävla utan att träna en hel del innan!

Det här är en sport som passar alla hundraser (blandraser är också välkomna), alla åldrar både för hundar och förare. Det viktiga är inte att det går fort utan att samarbetet mellan hund och människa fungerar mjukt och med glädje. Du kan tävla i klasser från nybörjare till mästarklass, men om du inte vill tävla kan du nöja dig med att gå
en kurs och få bättre samarbete med din hund.

Jag frågade en av arrangörerna av rallylydnadstävlingen varför klubben drar runt en så här stor tävling, 411 starter på en och samma dag med 42 funktionärer? Ann-Sofie Henningson
svarade;
Dels för PR, det är bra att synas utåt, men också för att vi själva vill kunna tävla. Om ingen arrangerar några tävlingar kan vi ju inte tävla själva.

Det är ju bara att hålla med om det. Jag tror inte alla förstår hur mycket arbete som krävs både inför, under och efter en tävling. Det är många saker som ska gå i lås för att få nöjda tävlande som gärna kommer tillbaka; parkering, kök, domare, skrivare, inropare, sekretariat…Dessutom gäller det att bygga upp ett bra samarbete med sponsorer som skänker fina priser.
Inget av allt detta går av sig självt, men som en av funktionärerna kan jag intyga att allt flöt på hur bra som helst och trots snålblåsten verkade både förare och hundar nöjda med dagen. Tre stycken uttryckte spontant till mig att de tycker om att tävla på EHDK.

You May Also Like