Bildskapare: Ryan McGuire / Pixabay.

Provocerande löner och bonusar till matjättarnas direktörer

Samtidigt som vi har en debatt om de skenande matpriserna, som slår hårdast mot främst de med låga inkomster och pensioner, ser vi hur de högsta hönsen för de största matkedjorna vältrar sig i höga löner och höga bonusar.

Vi har ju tre stora matkedjor som dominerar matmarknaden i Sverige idag och som tillsammans har cirka 90 procent av marknaden.

Överlägset störst av alla är ICA, som har 51 procent av marknaden. Verksamheten började 1917 under namnet Hakonbolaget. Bytte namn 1939 till ICA, som är en förkortning av Inköpscentralernas AB

Sedan har vi Axfood med 20 procent av marknaden. Axfood driver bland mycket annat matkedjorna Willys, Dagab och Hemköp. Huvudägare är Axel Johnson-gruppen, där Antonia Ax:son Johnson är en frontfigur och en av Sveriges rikaste med en förmögenhet på över 70 miljarder. Antonia Ax:son Johnson har också ett politiskt förflutet inom liberalerna. Inför valet 2018 uppmanade hon den dåvarande borgerliga alliansen att liera sig med SD för att återta regeringsmakten.

På tredje plats Coop med 18 procent av marknaden. Det startade under namnet Konsum i början av 1900-talet och var konsumentägda föreningar som startades främst av arbetarrörelsen som motvikt till de privata handlarna som man tyckte tog för mycket betalt.

Dessa tre jättar inom matvaruhandeln i Sverige är således helt dominerande på marknaden idag. Att livsmedelspriserna i Sverige är 25 procent högre än genomsnittet inom EU kan säkerligen bero på dessa tre företags helt dominerande ställning.

Detta som en bakgrund. Åter till rubriken och de höga vd-lönerna och bonusarna inom dessa stora livsmedelsjättar.

ICA:s avgående vd, Per Strömberg, hade 2022 en samlad årslön, avsättning till pension och bonus på drygt 36 miljoner kronor. Av dessa 36 miljoner är 17,4 miljoner lön och 13,2 miljoner “rörlig ersättning”, dvs bonus. Därtill kommer avsättning till privat pensionsförsäkring.

ICA:s nya vd Nina Jönsson förklarar till SVT Nyheter och försvarar dessa enorma bonusar med:

De rörliga ersättningarna påverkar överhuvudtaget inte prisbilden för kunderna. De rörliga ersättningarna är en väldigt liten del av kostnaden för bolaget.”

Naturligtvis är det så – ICA:s omsättning förra året var drygt 136 miljarder, så några miljoner hit eller dit i lön och bonus för vd:n är som att kissa i badkaret. Men det är principen, det är signalen. Vad sänder det för signaler när fattiga kunder går på knäna under höga matpriser samtidig som vd:n får 36 miljoner för ett år att vältra sig i?

Samma är det för Axfoods vd Klas Balkow som 2022 hade en fast lön på 8,4 miljoner, en lönehöjning med en halv miljon jämfört året innan. Balkows bonus landade på 4,7 miljoner. Lägger man sedan till avsättningen till privat pensionsförsäkring landar Klas Balkows totala ersättning på över 23 miljoner.

Med en årsomsättning på närmare 58 miljarder är naturligtvis Klas Balkows ersättning på 23 miljoner som en liten bråkdel. Men ändå. Det är signalen man sänder ut, det är moralen man visar upp. Vanligt folk dignar under höga matpriser samtidigt som högsta hönset vältrar sig i 23 miljoner.

Jag har förgäves försökt hitta vad Coop:s vd Maria Nygren har i lön, bonus och andra förmåner. Men jag hittar inget. Men jag antar att inte heller hon går “lottlös” ur denna vansinniga jakt på fantasilöner och bonusar.

INFLATIONEN LYFTER BONUSEN

Till saken hör också att inflationen automatiskt driver upp bonusarna för dessa direktörer, eftersom bonusen är kopplad till omsättningen:

När inflationen skenat har även intäkterna gjort det utan att försäljningen av antalet varor följt med.”, skriver Folkbladet.

Starka reaktioner mot dessa höga ersättningar och bonusar kommer även från politiskt håll:

Många familjer känner stor oro inför att de inte kan handla mat på samma sätt som de brukar. Att då fortsätta med dessa fantasiutdelningar, vinster och bonusutdelningar är stötande”, säger Nooshi Dadgostar (V) som tycker att vd:arna borde avstått från bonusarna helt och hållet.

“… Det blir nästan som ett slag i ansiktet på många konsumenter som idag har svårt att betala för de dyra matpriserna”, säger Mikael Damberg (S).

LO:s ordförande Susanna Gideonsson skriver på Twitter:

Blir bestört av denna nyhet. LO-familjernas surt förvärvade matpengar går rakt ner i fickorna på direktörerna i oligopolkedjorna. Oansvarigt är det minsta man kan säga”.

Och när till och med den moderate finansministern Elisabeth Svantesson tycker det är provocerande, då är det verkligen provocerande:

Jag kan bara konstatera att det är provocerande när det tas ut stora bonusar när familjer knappt har råd med mat”, säger Svantesson på en pressträff.

För egen del tycker jag att dessa enorma löner, bonusar, skattesänkningar och andra förmåner till höjdarna alltid är provocerande oavsett om det är “inflationstider” eller vanliga tider, och samtidigt som vi har lågavlönade, fattigpensionärer och andra som lever under usla ekonomiska villkor. Vi lever i en tid då allt fler tvingas be om mat och Stadsmissionen och andra vittnar om hur snabbt hjälpbehovet växer. Då är det minst sagt stötande och provocerande att se hur en liten “elit” lever i gränslöst överflöd i sin egen lilla egoistiska värld.

Rolf Waltersson

Lästips:

Läs också:

Lidl går mot strömmen – sänker istället priserna

You May Also Like