Förre presidenten Nicolas Sarkozy brutalt eliminerad i kampen om vem som ska bli högerns kandidat i det franska presidentvalet i april och maj nästa år. En helt otippad på vippen att ta hem spelet redan i första valomgången av högerns primärval. Och det som inträffat kan förändra spelplanen åtskilligt både för vänstern och yttersta högern.
Än en gång verkar de stora opinionsinstituten ha huggit i sten rejält. Inget hade förutspått att förre premiärministern François Fillon skulle vara i topp efter första omgången av primärvalet inom Les Républicains, den klassiska franska högerns parti.
I debatten hade det mest handlat om Alain Juppé, även han tidigare premiärminister, och expresidenten Nicolas Sarkozy. Nu blev det i stället Fillon som tog en övertygande seger med 44 procent mot 28 procent för Juppé. De ställs mot varandra i en avgörande omgång den 27 november.
Vinnaren i primärvalet inom högern blir sannolikt Frankrikes nästa president. Och det lutar åt att han i vårens val får möta extremhögerns Marine Le Pen från Front national. Men efter Donald Trumps seger i USA-valet sprider sig nervositeten – ska Frankrike bli nästa offer för den högerpopulistiska vågen?
Socialisten François Hollande som varit president sedan 2012 ståtar med bedrövliga opinionssiffror. Och ingen annan kandidat på vänsterkanten ser ut att vara i närheten av de 11 procent Jean-Luc Mélenchon fick i första omgången av förra presidentvalet.
François Fillon var Sarkozys premiärminister 2007-2012. Han är en uttalad beundrare av Margaret Thatcher och har lovat att på fem år reducera antalet offentligt anställda med 500 000. Han förespråkar också stora minskningar av offentliga utgifter och att förmögenhetsskatten slopas. Fillon har starkt stöd av den traditionella katolska högern, som för tre år sedan massivt gick ut på gatorna i protest mot lagen om samkönade äktenskap. Och Fillon röstade också emot lagen i parlamentet.
Utrikespolitiskt har han uttalat sig för att minska spänningarna med Vladimir Putins Ryssland. Och även antytt att Syriens Bachar al-Assad är att räkna med om man vill få bukt med huvudproblemet: den radikala islamismen och Islamiska staten. De Gaulle och Churchill lierade sig ju med Stalin, har han sagt.
Fillons framgång innebär en seger för den katolska högern ute i landet. Den väluppfostrade, starkt konservativa högern. Lodenrockarnas och slottens Frankrike. Men blir det Fillon kan det plötsligt ge socialistpartiet nytt hopp. President Hollande har baserat all sin taktik på att bli omvald som det minst onda i en triangeluppgörelse med Sarkozy och Le Pen. ”Mittenmannen” Juppé hade blivit svårhanterlig för Hollande, men den konservative marknadsliberalen Fillon kan ställa allt i en ny och mer hoppingivande dager för socialistledaren. Eller någon annan på till vänster.
Marine Le Pen är säkert kluven till utvecklingen på högerkanten. Elimineringen av Sarkozy kan ge henne ett reservkapital av väljare. Men blir Fillon högerns man kommer han också att plocka väljare ur Le Pens skara.
För Alain Juppé måste söndagens resultat kommit som en kalldusch. Under sin tid som premiärminister på 1990-talet var han Frankrikes mest avskydde man. Sånt glöms emellertid fort och nu har han en tid framstått som landets mest omtyckte politiker. Under kampanjen inför primärvalet har han satsat på rollen som landsfader, varnat för att islamofobin kan leda till nytt inbördeskrig och även för att Fillons radikala nedskärningar kan vara farliga för harmonin i samhället.
Juppé ”mittenpolitik” kan ha legat honom i fatet bland högerns väljare. De tycks ha föredragit Fillons mer tydliga högerprofil och noggranna planering av kampanjen.
För Nicolas Sarkozy ser den politiska karriären ut att vara över. Den här gången har han inte förlorat i någon duell höger-vänster, utan blivit förödmjukad av sina egna, de högerväljare han varit den obestridlige ledaren för i tio år.
Under primärvalskampanjen fiskade Sarkozy skamlöst i extremhögerns vatten. Som att förbjuda muslimska slöjor på universitet och bland offentligt anställda, låta barn som inte äter fläskkött bli av med rätten till skolmåltider, göra det svårare för barn med utländska föräldrar att få franskt medborgarskap.
Nu uppmanar Sarkozy sina anhängare att rösta på François Fillon i avgörandet på söndag. Och för Alain Juppé verkar det därmed vara mission impossible att kamma hem det alla opinionsmätningar, och hela kommentariatet i Frankrike, så länge lovat honom
Men, det förstås; bäva månde alla opinionsmätningarnas gunstlingar! De har ju på sistone världen över visat sig vara minst sagt klena sibyllor.