Ledare: Politiken är stendöd. Grabbarna styr.

Nyligen förklarade Kommunstyrelsen ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson, att blockpolitiken i staden ärt död. Stendöd. Han hade lika gärna kunnat ha sagt att politiken överhuvudtaget är död, stendöd i de politiska församlingarna i Eskilstuna.

Det är inte längre folkvalda politiker i kommunfullmäktige som debatterar, styr och ställer i kommunen. När ´de två största partierna som representanter diametralt motsatta väljargrupper går samman och styr så försvinner också en del av meningen med politiken, och mening med att rösta.

I Eskilstuna har denna maktkoncentration ytterligare en dimension. Som stadens starke man framträder allt mer kommundirektören. Pär Eriksson. I viktiga frågor verkar det mer handla mer om det han som dompterat de politiska ledarna än de som styr och ger honom uppdrag. Men så går det lätt när politiken är stendöd.

När ledningen för Mälardalens Högskola, MDH, ville ha en glassigare byggnad med utsikt över ån, så såg Pär Eriksson till att riva Sporthallen. Jo visst Jimmy Jansson och Jari Puustinen var naturligtvis med på beslutet, men det var Pär Eriksson som fick en medalj av MDH, för ”hans goda samarbetes förmåga.”

Och just nu första maj tar han klivet in i styrelsen för Mälardalens Högskola. Tjänster och gentjänster.

Med sitt lite udda politiska cv måste man nog ändå beundra Pär Eriksson för att han nu lyckats bli en av grabbarna i den stendöda blockpolitikens centrum. Snacka om karriär.

Hans Hjälte