Skyltfönster i centrala Stockholm. Foto: Rolf Waltersson / eFOLKET.

Politik för de välbeställda är tidölagsregeringens melodi

“Nu sänker vi skatten för att få fart på konsumtionen”, säger regeringen – Och sänker skatten mest för högavlönade som redan konsumerar mest av alla

Det är uppenbart att regeringens skattesänkningar genom jobbskatteavdraget främst gynnar de högavlönad som får skattesänkningar med tusentals kronor.

Vanliga knegare som ligger på den under halvan av inkomstskalan, runt 30 000 och lägre, får i bästa fall någon hundralapp.

De riktigt lågavlönade, de som tjänar under 16 000 kronor i månaden får noll kronor i skattesänkning.

Inte ens regeringen hymlar om den här fördelningspolitiken. Så här ser det ut. Och så här vill man ha det.

(Svep)skälet är att man vill få fart på ekonomin och den heliga tillväxten. ”Hushållens köpkraft ska stärkas, därför sänker vi skatten för de som går till jobbet varje dag”, säger finansminister Svantesson (M).

VAD som växer har tydligen ingen betydelse. Huvudsaken är ATT det växer.

Att många inte har något arbeta att gå till och att många, till exempel funktionshindrade, inte kan lönearbeta, skiter regeringen och SD i.

Jag har i tidigare inlägg nämnt “funkisskatten” som nu höjds för fjärde året i rad. (se lästips HejaOlika)

Den heliga “arbetslinjen” är som bibeln; ”Den som icke så skall heller icke skörda”. Där hör ni, ni som är födda med en cp-skada, är gravt funktionshindrade, och sitter i rullstol. Upp och hoppa. Ut och jobba!

Att många “som går till jobbet varje dag” utan att få någon skattesänkning, eller i bästa fall någon ynka hundralapp, är inget som finansministern bryr sig om när hon nu vill stärka köpkraften.

Jag undrar om hon bara är cynisk, eller om hon är direkt korkad. Vill man att folk ska konsumera mera, då är det väl låginkomsttagarna man i första hand ska satsa på. De som nu ”underkonsumerar” och inte ens har råd med det allra nödvändigaste. De som tvingas avstå tandläkarbesök, nya glasögon med mera, med mera.

Vi ser hur köerna till Stadsmissionens soppkök växer och att det är stor åtgång på matkassarna kyrkan delar ut till de fattiga. Att vi också ser en ökad barnfattigdom mitt i det vi kallar välfärdssamhället.

De högavlönade som tjänar 75 000, 100 000, 150 000 i månaden och ännu mera har väl redan nu råd att köpa allt de vill och mera därtill. Att de redan ”överkonsumerar”, och knappast köper mera bara för att de får några tusenlappar i skattesänkning. Det är nog så att de som tjänar väldigt mycket i stället väljer att spara på ett skattefritt ISK-konto eller spekulera för extrapengarna som de behöver”, enligt regeringen.

Som sagt, vill man ha fart på konsumtionshjulet är det de fattigaste, de lågavlönade som behöver mer i plånboken. Fattar man inte det är man fanimej korkad.

En annan fråga är om man över huvud taget ska lägga en massa miljarder på (orättvisa) skattesänkningar när det finns så mycket annat som brister i samhället.

Av regeringens “reformutrymme” på 60 miljarder går nästa hälften, 27 miljarder, till skattesänkningar. Enbart jobbskatteavdraget kostar drygt 11 miljarder.

Om jag är rätt underrättad ska regeringen dessutom låna pengarna. Låna pengar för att sänka skatten – hur smart är det?

Tänk om man i stället satsat dessa 11 miljarder på våra 300 000 fattigpensionärer och på att avskaffa funkisskatten.

Till sist vill jag upprepa frågan: Vad köpte du för pengarna Nyamko Sabuni?

Det handlar om när Nyamko Sabuni, som då var liberalernas partiledare, fick sänkt skatt med 40 000 kronor per år, när L och C drev igenom slopandet av värnskatten.

När hon fick frågan från en reporter vad hon skulle göra med pengarna svarade hon:

“Viktigast är att vi konsumerar. Ju mer vi konsumerar desto bättre för landet”. (se lästips)

Rolf Waltersson

Lästips:

Regeringen jackar upp funkisskatten en fjärde gång – HejaOlika. 2024-04-23

Nyamko Sabuni, vad köpte du för pengarna? – eFOLKET. 11 augusti 2020

You May Also Like