Foto: afnewsagency / Pixabay.

Plan på en ny industriell anläggning för grisuppfödning i Skåne bör av flera skäl stoppas

Insändarskribent är Johanna Månsson från Lund.

Risk för att en ny pandemi påbörjas i Trelleborg hänger i luften. Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, menar att det handlar inte OM utan NÄR nästa pandemi dyker upp!

Mattias Espert vill nämligen expandera sitt grisföretagande med en ny stor grisanläggning på Jordberga. Denna storsatsning går stick i stäv med vad forskare och experter säger. Livsmedelsverket slår fast att en växtbaserad kosthållning kan alla äta, den främjar ens hälsa samt är bättre från ett miljö & klimat perspektiv.

Men Espert tänker föda upp 11 200 så kallade slaktgrisar. Samtidigt som det varnas för vår höga köttkonsumtion. Senast i SR-programmet Klotet. Även professor Rockström varnar för konsumtionen av rött kött, som en stark faktor för negativ klimatpåverkan. Vi har överstigit sex av nio planetära gränser. Men det beaktas tydligen inte när det ges tillstånd för ny anläggning för grisuppfödning enkom för humanföda.

Hela bygden på drygt 100 personer försöker dock stoppa Esperts planer. Men trots protester riskerar bygden bli grannar med tio tusentals grisar -inklusive försämring utav högklassig åkermark, vattenbrist, trafikstörningar och risk för salmonella smittspridning etcetera.

Grisföretagaren själv tycker det är jättekul att satsa på grisar, för det ger bra avkastning på insatt kapital. Storsatsningen kommer ge dubbel utdelning. Han menar att grisgödsel blir både grön energi och biogödsel till närliggande lantbruk/rika gårdsägare. Möjligheten att föda upp koldioxidneutrala grisar kan med andra ord generera än mer klirr i Espers “spargris”.

Men hur trovärdig är egentligen Espert? Att inte se det felaktiga med Swedish Porks uttalande ”Äta gris gör det lättare att äta växtbaserat” säger nog det mesta om hans karaktär. Men så heter ju ett av hans företag ”Making Bacon”…

I slutändan skyr han antagligen inga medel för att få oss att fortsätta tro på nödvändigheten att äta djur. Espert bör omvärdera sitt beslut, där en riktig grön omställning med växtbaserad livsmedelsproduktion är det enda anständiga att satsa på.

Johanna Månsson,
Lund

Läs också Johanna Månssons debattartikel i eFOLKET från den 9 januari:

Industriell uppfödning och slakt går inte att förena med elementär anständighet och moral

Läs också:

Camilla Bergvall på föreläsningsturnén “En framtid utan djurfabriker”

Djurens roll i ett hållbart lantbruk

You May Also Like