Bild från arbetarbladet.se

Per Olov Enquist (1934 -2020) – En stor författare har lämnat oss

P O Enquist, nyligen avliden, var en av det sena 1900 talets och 2000-talets mest lästa och hyllade svenska författare.

Förutom att han var en mycket framgångsrik författare var P O Enquist en mycket känd och respekterad dramatiker och regissör.

Hans teaterpjäser med titlarna Tribadernas natt, I lodjurets timma och Kartritarna gick för utsålda hus på teatrar runtom i världen. P O Enquist mottog fina utmärkelser för både sin dramatik och sitt författarskap i såväl Paris och i Berlin på 1970- och 1980-talet.

Han växte upp i den lilla byn Hjoggböle i Västerbotten. Hans mor var ensamstående folkskollärare i byn. Det är en trakt som sedan flera århundraden var djupt präglad av en religiös fromhet vilket har präglat P O Enquists författarskap. Han blev och var livet ut socialdemokrat, demokrat och socialist.

Han engagerade sig mot EMU och för en stark och radikal kulturpolitik.

P O Enquist var även verksam som kulturskribent under flera decennier på Svenska Dagbladet samt på Expressen.

Romanen Musikanternas uttåg, som handlar om socialdemokratins agiterande pionjärer i Västerbotten, kom ut 1978. Det är en både rolig mustig men även en gripande och grym berättelse om när socialdemokratin nådde det starkt frireligiösa Västerbotten.

Bokens två huvudpersoner är den socialistiske agitatorn Johan Sanfrid Elmblas och tonåringen Nikanor Markström. Dessa båda finner varandra och följs åt under större delen av berättelsen. Pojken är från trakten. Som Johan Sanfrid Elmblad ska försöka att vinna över till socialismen. Vilket snart visar sig inte blir så lätt.

Handlingen i Musikanternas uttåg är förlagd till 1900-talets första årtionde. P O Enquist konstaterar i sin roman att de här trakterna som han växte upp i har folk rört sig väldigt lite utanför sin hemby. Det handlar bara om ett par kilometer i omkrets som dessa människor har flyttat, gift sig, bildat familj jobbat och strävat, för att sedan dö och begravas i kyrkogården mitt i byn.

Dessa människor har levt ett liv i djup fattigdom men har hela tiden tagit det med jämnmod; och varit på det klara med att Jesus Kristus en gång ska komma och hjälp dem ur deras fattigdom. Så har det varit konstaterar Enquist utan att varken peka finger eller komma med nedsättande kommentarer om folket i de trakter där han själv växte upp. Tvärtom: han skriver om dessa människor med både kärlek och respekt.

Musikanternas uttåg är en av dessa böcker som man gärna flera gånger läser om. När han fick veta om P O Enquists bortgång nyligen sa Stefan Löfven att P O Enquist enligt hans mening var en av våra största berättare. Kulturminister Amanda Lind menade att P O Enquist var absolut en av de stora författarna i vår tid. Nu sörjer vi …

Några av hans hyllade romanverk:

  • Lewis Resa som handlar om väckelserörelsens framväxt i början av förra seklet.
  • Sekonden, som tar upp moral och friidrott.
  • Kapten Nemos bibliotek, som utgår från det kända fallet i Bureå på 1940-talet, då två pojkar förväxlades på barnbördsavdelningen.
  • Legionärerna, som handlar om baltutlämningen efter andra världskriget. Den boken blev för övrigt P O Enquists internationella genombrott 1968. Han fick då även Nordiska rådets pris.
  • Livläkarens besök, om politik och upplysningskamp i det sena 1700-talets Danmark. Kom 1999 och gav P O Enquist det årets Augustpris. Dessutom utsågs den till årets bästa roman Frankrike och prisades högt även i Storbritannien.

Exempel på andra lovprisade romaner är Nedstörtad ängel och Ett annat liv, en självbiografi som kom 2008. Den senare fick P O Enquist Augustpriset för samma år.

Kjell Andersson

You May Also Like