Öst och Väst möts för fred, miljö och solidaritet

Tord Björk, för Nätverket Folk och Fred:

Möt tre ryssar, två från Ukraina och Ungern och andra från Armenien, Rumänien, Tjeckien, Österrike, Sverige, Filippinerna och USA och diskutera nedrustning för en social och ekologisk omställning av våra samhällen. Nätverket Folk och Fred är återigen värd för ett internationellt möte som stöd för sociala forumrörelsen i Europa och världen.

Webbinariet är ett led i Nätverket Folk och Freds kampanj tillsammans med internationella samarbetspartners för att stoppa repressionen i Öst och Väst och öka samverkan mellan miljö-, freds- och solidaritetsrörelsen.

Deltar gör en bostadsaktivist och feminist från Rumänien, en medlem i Attac-rörelsen för ekonomisk rättvisa och kvinnliga fredsrörelsen från Ungern samt flera miljövänner från Östeuropa och Sverige. Här finns pacifister och andra krigsmotståndare som motsätter sig stormakters krig och repression i både Öst och Väst.

Deltar gör också en av de ledande krafterna i den globala rörelsen för klimaträttvisa från Filippinerna och Storbritannien och medlemmar i internationella rådet för World Social Forum (WSF) och generalsekreteraren för Internationella fredsbyrån (IPB).

Webbinariet organiseras av ett nätverk som uppstod efter European Social Forum i Malmö 2008 där många från Östeuropa deltog. Eventet ingår i en aktionsvecka för fred i Ukraina och är ett led i förberedelserna för World Social Forum i Nepal i februari 2024 och European Common Space for Alternatives möte i april nästa år inför EU valet.

De flesta av talarna kommer från vår tids europeiska och globala brännpunkter i Östeuropa som Armenien, Ukraina och Ryssland samt länder där oppositionen möter stort motstånd som i Ungern. I dessa länder finns aktivister som är hopp inför framtiden då de samtidigt tar upp frågor om levnadskostnadskrisen, krigsekonomin, fred, repression och miljöskydd. Flera av paneldeltagarna har bjudits in till Folk och freds årliga konferenser i januari som Yurii Sheliazhenko från pacifiströrelsen i Ukraina; Aleksej Sachnin, politisk flykting och krigsmotståndare från Ryssland först i Sverige och nu i Frankrike; Sean Conner från IPB; Leo Gabriel från Internationella rådet för WSF och Enikő Vincze från Rumänien.

Genom vårt hjälp till webbinariet hoppas vi bidra till den internationella kampen för att göra en annan värld möjlig!

För Nätverket Folk och Fred

Tord Björk

You May Also Like