Den ukrainska flaggan vajar framför Stadshuset i Eskilstuna idag – På många håll runt om i landet kommer man också att hålla en tyst minut för att visa sitt stöd för det ukrainska folket…

Eskilstuna Kommun flaggar i solidaritet med Ukraina

Med anledning av årsdagen för den ryska invasionen av Ukraina hissas idag fredag (24 februari) den ukrainska flaggan framför Stadshuset på Fristadstorget i Eskilstuna.

Den ukrainske ambassadören i Sverige, Andrii Plakhotniuk, ber svenska kommuner och regioner att stödja Ukraina genom att på olika sätt uppmärksamma att det idag är ett år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. I brevet från ambassadören föreslås bland annat hissning av Ukrainas flagga, samt att belysa husfasader och väggar i kvällsmörkret. Genom att skicka in foton och filmer kommer solidaritetshandlingarna sedan att visas i de ukrainska myndigheternas kanaler.

– Som en solidaritetshandling hissar vi den ukrainska flaggan vid Stadshuset och belyser STIGA Sports Arena med den ukrainska flaggans blå och gula färger, berättar Ann-Sofie Wågström (S), Kommunfullmäktiges ordförande i Eskilstuna.

Ann-Sofie Wågström.

Manifestation på Fristadstorget

Imorgon lördag (25 februari) hålls en manifestation för Ukraina på Fristadstorget i centrala Eskilstuna, med Röda Korset Eskilstuna som huvudarrangör. Kommunstyrelsens vice ordförande, Josefine Helleday (S), medverkar vid manifestationen. Även imorgon lördag kommer den ukrainska flaggan att hissas framför Stadshuset.

STIGA Sports Arena i Munktellstaden i Eskilstuna kommer att belysas i kvällsmörkret med blåa och gula färger – färgerna i Ukrainas flagga.

Sverigefinnarnas dag

Idag den 24 februari firas även Sverigefinnarnas dag. Sverigefinnar är en av Sveriges nationella minoriteter, och man uppmärksammar dagen genom att hissa den sverigefinska flaggan i över 50 svenska kommuner. Eskilstuna Kommun är en av de kommunerna, vilket innebär att idag fredag kommer både den ukrainska och den sverigefinska flaggan att vaja utanför Stadshuset.

Den sverigefinska flaggan.

Stadshuset på Fristadstorget i Eskilstuna. Den Ukrainska flaggan har hissats…

Läs också:

Manifestation mot Putins krig – Till stöd för Ukrainas folk

You May Also Like