Olympiastadion under OS 1936.

OS-invigningen i Berlin 1936!

1936 hade vi inte TV i Sverige – men väl radio, och det var ingen mindre än den legendariske Sven Jerring som var programledare under OS-invigningen i Berlin. I detta radioinslag får vi ta del av hela invigningen.

Idag fredag äger den officiella invigningen rum av OS i Peking i Kina. Många har ifrågasatt hur ett land som Kina kan få arrangera OS, och protesterna har varit många – och är så fortfarande.

De Olympiska Spelen 1936

De olympiska sommarspelen 1936 var de elfte moderna olympiska spelen och de hölls i Berlin i Tyskland. Tävlingarna sågs av cirka 3,8 miljoner åskådare. Ett nytt deltagarrekord slogs med 3961 deltagare från 49 länder. Bredvid den sportsliga betydelsen har spelen kommit att kännetecknas av nazisternas propaganda. Tyskland hade blivit utvald som arrangör innan det nazistiska maktövertagandet hade ägt rum.

Nazipropaganda

Man använde sig av den absolut senaste massmediala tekniken och nådde ut i tidigare aldrig skådad omfattning. Till skillnad mot Sverige låg Tyskland bland annat långt framme med TV-sändningar. Berlins Olympiastadion var ett prestigebygge och har blivit ett exempel på den totalitära arkitekturen som var typisk för Nazityskland. Vid invigningen talade, förutom Hitler, bland andra även svensken Sven Hedin.

Bojkotter

Inför spelen 1936 diskuterades bojkotter. Spanien valde att inte delta, och i USA diskuterades en bojkott, men president Roosevelt krävde ett amerikanskt deltagande. Bland de inom den olympiska rörelsen som förespråkade ett amerikanskt deltagande hörde Avery Brundage. Jeremiah Mahoney, som var ordförande i Amateur Athletic Union, verkade för en bojkott. Den svenske fotbollsspelaren Ernst Andersson var en av de som lämnade återbud av politiska orsaker…

You May Also Like