Om smockor och annat

Hur klarade du förra veckans snösmocka? Pallade du för köldsmockan förra veckan? Du vet väl om att vi förra veckan väderleksmässigt utsattes för en ryssmocka?

Tidigare var det kaos när snön ställde till trafikproblem, kom kylan från öst drog rysskylan in i landet. Nu är det snösmockor och köldsmockor.

Ska man tro vad tidningarna skriver är det många smockor i luften nu. När man förr i tiden fick en smocka betydde det att man fick en snoksmäll. Nu utsätter snö och kyla oss för smockor, jag antar att det har att göra med det alltmer uppskruvade intresset för klimatet.

Får vi en bra sommar kommer vi säkert att få solsmockor. Ligg inte för länge i solen, då riskerar du att få en solsmocka, kommer det att heta på tidningssidorna. Blir det tvärtom kommer tidningarna att fyllas av regnsmockor. Sörmland drabbades igår av årets första regnsmocka, Vilstabadet ligger öde, turisterna flyr men bönderna är nöjda. Vi behöver fler regnsmockor närmaste veckorna för att få fart på potatisen, säger lantbrukare Vidar Väntekråka och stirrar förgäves mot skyn, där solsmockorna avlöser varann.

Nog om smockor för den här gången.

Kastar man ett öga på nöjessidorna får man lätt för sig att det har hakat upp sig på redaktionerna. Så gott som var och varannan ingress inleds numera med orden: Så bra var, sen fyller redaktionen på med evenemanget som journalisten bevakat. Så bra var sista Kentkonserten, Så bra är Lena Ph:s nya skiva, Så bra är Hundraåringens nya film. Det spelar ingen roll vad som hänt på scenen, på konserten eller i salongen. Så bra är … ett fattigdomsbevis.

Har någon av scenens eller sportarenornas lysande svenska stjärnor segrat inom sitt område förväntar redaktionerna sig att läsekretsen dagen därpå kastar sig över lösnummer som avslöjar allt om stjärnas Galna natt! På tidningssidorna är segrarnas nätter alltid galna, oavsett vem som vunnit och vilket triumf som än bärgats hem. Dagen efter en lysande svensk framgång kan tidningsläsarna ta del av segrarens galna natt. Så firade segraren sin Galna natt! Se vilka som var med när segraren vaskade champagne för hundrafemtio tusen!

Prestationerna då segrarna vunnits är antingen Sjukt bra eller Världsklass, mellansteg finns inte. Det spelar ingen roll om segern vunnits vid en melodifestivalsfinal eller hämtats hem på fotbollsplan, i simbassäng eller på golfbana. Sjukt bra eller Världsklass är en kreativitetens kollaps.

Visst känns det fattigt, en språklig utarmning. Men varför fråga efter kritiker som skrev med vass penna och hade kurage att hysa egna uppfattningar? Det är längesen de efterfrågades, de är förpassade till hyllan för överblivit, oanvändbart gods. Nu för tiden är det mer väsentligt att det finns bildbyline och att texten stämmer överens med den övriga hyllningskörens tillrop, så man är en i gänget.

Håkan Boström