De senaste veckorna har flera äldre personer runt om i Sörmland blivit utsatta för bedrägerier. Bedragarna har använt sig av ett liknande tillvägagångssätt i samtliga fall.
Polisen har den senaste tiden fått kännedom om flera bedrägerier där brotten gått till på liknande sätt. Flera personer i Sörmland har antingen blivit utsatta för fullbordade bedrägerier eller bedrägeriförsök.
Så går brotten till
En person ringer och säger att denne arbetar på elektronikkedjan Elgiganten. Personen förklarar för den äldre personen att en beställning är klar. Den drabbade nekar till detta och ska då bli kopplad till banken. Den drabbade informeras om att en annan person står som mottagare på beställningen hos Elgiganten, och att denna person är farlig och våldsam mot äldre personer. Personen i telefonen poängterar att mottagaren har ett stort våldskapital. Den äldre uppmanas därför att samla ihop sina smycken och bankkort för att sedan lägga de i sin brevlåda så att väktare kan komma för att hämta föremålen. Senare dyker också någon eller några personer upp och hämtar värdeföremålen.
Skydda dig mot falska telefonsamtal
- Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon! Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
- Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig! Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
- Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren, eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på! Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
- Lita inte på den som kontaktar dig bara för att han eller hon har personliga uppgifter om dig! Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
- Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående! Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet!
Många bedragare uppmanar sina brottsoffer att logga in via bank-id… (Foto: Polisen)