Den replik av skulpturen SMEDEN/ARBETAREN som finns vid Parken Zoo (tidigare FOLKETS PARK) i Eskilstuna. Foto: Rolf Waltersson.

Offentlig konst i Eskilstuna – Smeden av Michail Katz.

Jag var för ett tag sedan till Fröslunda-skolan i Eskilstuna för att ta bilder inför ett inlägg i eFOLKET om Engelska skolan. Råkade då få syn på en skulptur nära entrén till skolan. En skulptur jag inte lagt märke till tidigare.

Det fanns heller ingen informationsskylt på skulpturen, så man vet varken titel, konstnären, årtal, material etc. Men detta är inte ovanligt. Jag har tidigare påtalat att det slarvas med informationsskyltarna vid de offentliga konstverken i Eskilstuna.

Foto: Rolf Waltersson.

Och när jag kollade fanns skulpturen inte heller med i kommunens broschyr Offentlig konst i Eskilstuna kommun.

Men jag tyckte mig känna igen skulpturen som föreställer en muskulös mansfigur med bar överkropp och en slägga i näven.

När jag snokar vidare i broschyren Offentlig konst i Eskilstuna kommun upptäcker jag att en exakt likadan skulptur finns vid Parken Zoo.

Jag åkte dit idag för att kolla. Mycket riktigt – utanför entrén till Parken Zoo står en kopia av skulpturen vid Fröslunda skola.

Här finns också en informationstavla:

“Smeden. Skulptör: M. Kapz. Avtäckt i samband med Metalls 100-års jubileum 1990.06.09”

Nyfiken som jag är vill jag veta vem denne M. Kapz är. Jag googlar – men får ingen träff.

Däremot hittar jag en Michail Katz. Skulptör som föddes 1889 i Vologda i Ryssland, och dör 1964 i Bulgarien.

Denne Michail Katz var verksam och bosatt i Stockholm 1926-1951.

Det är alltså en felstavning på informationsskylten på skulpturen vid entrén till parken Zoo. M. Kapz skall vara M. Katz (Michail Katz).

Felstavningen. Foto: Rolf Waltersson.

Smeden, som finns på två platser här i Eskilstuna, finns i ytterligare minst ett tiotal städer runtom i Sverige. Bland annat i Stockholm, Fagersta, Avesta och Piteå. Men då har skulpturen titeln Arbetaren.

Då var alltså den gåtan löst. Den anonyma skulpturen gjuten i betong, vid Fröslundaskolan, har fått både titel och upphovsman.

Om Michail Katz kan man på Wikipedia läsa:

Han var son till musikern Jakob Katz. Han utbildade sig först vid konstskolan i Kazan och sedan på konstakademin i Sankt Petersburg fram till 1916. Han gjorde studieresor till Storbritannien och Italien 1912 och till Frankrike och Italien 1916. Han var bosatt i Stockholm 1926-1951 och är i Sverige representerad med bland annat skulpturerna Fläkten i Balingsholms park samt Arbetaren utanför Industricentralen vid hörnet Gävlegatan-Hudiksvallsgatan i Stockholm…

Verket Arbetaren visar en muskulös man med bar överkropp och en slägga i handen och påminner om de heroiska skildringar av arbetet som var typiskt för Sovjetunionen. En replik finns i Avesta. I Eskilstuna finns två repliker av samma verk; dessa benämns dock Smeden. På Brynäs i Gävle finns ytterligare en replik benämnd Arbetaren. En instans av verket finns på ett torg i Öjebyn i Piteå kommun.

Michail Katz var sedan 1955 verksam vid konstakademien i Sofia i Bulgarien, där han blev professor 1963. Han är representerad vid British Museum i London och Konstakademien i Leningrad samt med ett bronsporträtt av Vatslav Vorovskij på utrikesministeriet i Moskva.

Rolf Waltersson

En menad (busigt kvinnligt väsen i den grekiska antikens mytologi) i brons, som liksom smeden i betong i Eskilstuna FOLKETS PARK skulpterats av Michail Katz.

You May Also Like