Koncentrationslägret Auschwitz.

27:e januari – Förintelsens minnesdag

Under andra världskriget mördade nazityskland uppskattningsvis 11 miljoner människor i sina utrotningsläger.

Av dessa 11 miljoner var ungefär 6 miljoner judar. Bland de övriga 5 miljoner som mördades fanns romer, sovjetiska krigsfångar, polacker, homosexuella och människor som kallades “utvecklingsstörda”. Men även politiska motståndare som socialister, kommunister, syndikalister och fackföreningsledare stod på nazisternas dödslistor.

Även Jehovas Vittnen eftersom de på religiösa grunder vägrade acceptera Hitler som “ledare”.

Det största lägret var Auschwitz-Birkenau som låg i Polen. Över 1,3 miljoner människor deporterades till Auschwitz-Birkenau. Omkring 1,1 miljoner av dem mördades systematiskt under åren 1942-1945.

Den 27:e januari 1945 tågade sovjetiska Röda Armen in i Auschwitz där man befriade de cirka 7 000 fångar som då fanns vid liv i lägret. De flesta av dessa 7 000 var barn.

Därför har 27:januari utlysts som “Förintelsens minnesdag”. I Sverige utlystes 27:e januari 1999 som nationell minnesdag för Förintelsens offer. Jag har sett en uppgift om att det var 27:e januari 2001. Jag har inte lyckats få bekräftat vilken av uppgifterna som är den rätta trots ivrigt googlande.

Hur som helst – 2005 deklarerade ett enigt FN att 27:e januari som internationell minnesdag över Förintelsens offer.

“Minnesdagen är till för alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism”, skriver Wikipedia.

Varför det är viktigt att minnas, och att hedra förintelsens offer, är så självklart att man egentligen inte behöver förklara.

Men i en tid då extrema högerkrafter växer sig starka, i en tid då “alternativa fakta” brer ut sig och man till och med förnekar att Förintelsens ägt rum, då är det viktigt att minnas för att därmed vara vaksam och beredd att förhindra att något liknande upprepas.

Det kanske är en “bagatell” i det hela, men när jag läser på om Auschwitz och 27:e januari, är det en del organisationer som inte vill låtsas vid att det var Röda Armen som befriade fångarna i utrotningslägret.

Forum för levande historia skriver bara att “förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades”.

Även svenska Röda korset och svenska kyrkan konstaterar att “Auschwitz befriades”. Men inte av vem.

Oavsett vad man tycker om Sovjetunionen så är det ett faktum att det var Röda armen som gick in i Auschwitz och befriade fångarna.

Är det en så “het potatis” att man inte ens vill ta ordet i sin mun?

Man får en känsla av att det är av “politiska skäl” man vill förtiga den delen av historien.

Andra organisationer, till exempel Amnesty, skriver i klartext “koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades av sovjetiska styrkor”.

I år anordnar Forum för levande historia en digital minnesceremoni för Förintelsens offer – ceremonin den 27 januari sänds live med tal, musik och ljuständning direkt från Eric Ericsonhallen i Stockholm. Den ersätter ceremonin som tidigare år hållits på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Deltar gör bland andra Livia Fränkel, statsminister Stefan Löfven och riksdagens talman Andreas Norlén.

Livia Fränkel, född 1927 satt själv i Auschwitz och är en av de få före detta lägerfångarna som fortfarande finns i livet och kan berätta om sina upplevelser.

Minnesceremonin äger rum klockan 17.00-18.15 och kan följas på SVT Forum på svtplay.se/forum. Men även på Forum för levande historia:s Facebooksida.

I Rättvik blir det en digital konsert med Falu Kammarensemble. Arrangörer: Amnesty Rättvik, ABF, Kyrkorna i Rättvik, Rättvik Kultur, Stiftelsen Furudals Bruks Kulturhus och Svensk Norskt Kulturcenter.

Det finns säkert flera arrangemang runtom i landet. Men detta är vad jag hittat.

Det kan vara intressant att se i vilken utsträckning mediera, TV, Radio och tidningsdrakarna, kommer att uppmärksamma Förintelsens minnesdag 27:e januari.

Nästan så att det borde vara viktigare att uppmärksamma än “Kanelbullens dag”.

PS. Jag ser att SVT 2 i kväll (26/1) klockan 20.00 har ett inslag angående Förintelsen:
“Världens historia: Förintelsens sista berättelser. Brittisk dokumentärserie från 2020. Del 1 av 2. Även 28/1”.

Jag hörde att SVT kommer att ha ett inslag om Förintelsen även 27 januari.

Det är bra.

Rolf Waltersson

You May Also Like