Har du jobbat i låglöneyrke får du skylla dig själv om du är fattigpensionär – Du borde valt ett annat yrke.
– Premiepensionssystemet är en märklig del av vårt svenska pensionssystem. Allra-härvan där toppchefer fifflat till sig hundratals miljoner på spararnas bekostnad, visar hur lockelsen att få sig en snabb peng genom systemet är stark, skriver Malin Malm på Aftonbladets ledarsida 6 augusti.
Systemet går ut på “valfrihet”. Vi ska välja vilka fonder vi placerar våra pensionspengar i. Som mest fanns det 800-900 fonder att välja på. Nu tycker man att det är för många och vill genom nån slags gallring skilja “agnarna från vetet” så att det “bara” ska bli cirka 300 fonder att välja mellan.
Väljer du fel fonder får du skylla dig själv om inte pengarna “växer av sig själv” så att du får en bra pension.
Till vår hjälp finns en uppsjö “fondförvaltare” som mot en väl tilltagen avgift hjälper dig att välja rätt fonder.
Jag vill inte använda ordet “fondförvaltare”. De är inget annat än försäljare som tjänar grova pengar genom utstuderade försäljningsknep, och som får betalt efter antalet fondplaceringar de lyckas genomföra – inte resultatet av fondplaceringarna.
“Premiepensionssparare som placerat sina pengar i Kina-fonder har sett ett ras i sparpengarna – från allt mellan fyra till tolv procents minskning på en månad”, skriver Malin Malm i Aftonbladets ledare.
Men de “fondförvaltare” som rekommenderat dessa Kina-fonder då, har de inget ansvar?
Eller är det som med vädret? När det utlovades bra väder, men blev dåligt väder är det meteorologernas fel.
Det är hela systemet som är fel. Det blir inte mindre fel bara för att man minskar valmöjligheten från 900 till 300 fonder.
Det ska inte spekuleras med våra pensionspengar. Att låta “marknadskrafterna” och världens fondbörser styra våra pensioner är som att sätta bocken som trädgårdsmästare.
I sin ledare påminner Aftonbladet om vad Ebba Busch skrivit tidigare:
“Låg pensionen efter föräldraledighet, deltid och ett låglöneyrke. Är det ojämställdhet? Gör andra val, få annat resultat”, skrev Ebba Busch på Twitter 2 februari 2014 i samband med en debatt i Agenda.
Det var en Agenda-debatt om jämställdhet mellan Ebba Busch (KD) som då var kommunalråd i Uppsala, jämställdhetsminister Maria Arnholm (Fp) och Gudrun Schyman, partiledare för (Fi).
Att uttaget av föräldraledighet fördelas ojämlikt så att mammor tar ut mera är pappor är ett problem i sig.
Men att skuldbelägga kvinnor och att de får skylla sig själva när pensionen sjunker är magstarkt. Ska då i konsekvensens namn papporna hyllas för att de inte tar ut föräldraledighet och därmed får högre pension – att de gjort ett klokt val?
– Här är grupperna som jobbar mest deltid, skriver LO i en rapport 2015:
Det är stora köns- och klasskillnader i vilka som har deltidsarbete bland de drygt 1 miljon anställda som arbetar deltid i Sverige.
Enligt LO-rapporten Arbetstider 2015, har 33 procent av Sveriges arbetare deltidsjobb. Bland tjänstemännen är det 21 procent.
Bland arbetarna jobbar 53 procent av kvinnorna deltid, jämfört med 17 procent av männen.
Vanligast med deltid är inom handeln där 69 procent av arbetarna är deltidsanställda. Branscher med över hälften deltidsarbetande är också vård och omsorg, sociala tjänster, hotell och restaurang.
Det vanligaste skälet till att arbetare jobbar deltid är att det är svårt att hitta ett heltidsjobb. För tjänstemän är den vanligaste orsaken att man (kvinnan. Min anmärkning) tar hand om sina barn och alltså själva valt att arbeta deltid.
Det är djupt orättvist att arbetarkvinnor, som ofta har jobb med låga löner, inte ska kunna få ett heltidsjobb med en hel lön, säger Thorbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO.
Kan lägga till att LO-rapporten bygger på material från SCB:s arbetskraftsundersökningar.
Där du Ebba Busch, där har de förklaringen till varför kvinnor har “valt” att jobba deltid. Men enligt dig får de skylla sig själva.
Och, Ebba Busch, ditt påhopp att kvinnorna får skylla sig själva som är så dumma att de väljer låglöneyrken, är så verklighetsfrämmande och infantilt att det inte ens är värt att bemöta.
Hela den här Tweeten från Ebba Busch avslöjar i ett nötskal ett enda stort arbetarförakt.
Välj bort föräldraledighet. Välj bort deltidsarbete. Välj välavlönade jobb.
Gör du inte det – skyll dig själv om du får låg pension.
Usch Busch!
Rolf Waltersson