KKPA. Foto: Lena Stanley

Ny punk på digitala plattformar

Idag är det nästintill julafton för vänner av svensk punk då skivbolaget Second Class Kids Records släpper 10 nya låtar fördelat på 5 band. Flera av låtarna kommer att finnas med på kommande skivor med de olika banden. Redan nu kan man alltså få en försmak på vad som komma skall under året.

I Umeå är det något riktigt intressant på gång i och med splittskivan med Slutstation Tjernobyl och Kardinal Synd. De båda banden medverkar med sex låtar var, Kardinal Synd har redan släppt en digital singel och nu kommer den andra. På nya Miljöhysteri medverkar Hjalle Östman från Mimikry, ett band jag aldrig riktigt har kunnat ta till mig men de är ju ändå omåttligt populära och förhoppningsvis kan det rendera att Kardinal Synd får ännu mer uppmärksamhet, de är ett av landets bästa band i mitt tycke.

Slutstation Tjernobyl bildades redan 1993 och har väl kanske inte varit det mest produktiva bandet därför känns det roligt att de har vaknat till liv igen. De har det där soundet som jag kallar för Beat Butchers-sound, alltså svensk punk i stil med Coca Carola. Jag ska kanske inte generalisera eftersom Beat Butchers Records har släppt en hel del blandade prylar, men i det stora hela har det inte riktigt intresserat mig. Slutstation Tjernobyl har ju faktiskt släppt en skiva på Beat Butchers tidigare. Med den här nya låten Ris Och Ros samt den tidigare släppta singeln Gammal Och Bitter tycker jag att de låter bättre än någonsin.

Vi tar sparkstöttingen från Umeå och landar i Sundsvall där vi hittar Vera Norea vars album Carnival Dreams från förra året utropades till årets album av mig. Hur följer man upp det då? På Carnival Dreams var det cirkustema, nu har inspirartionen hämtats från Tolkien vilket hörs i låttitlarna med karaktärer som finns med i Sagan om ringen. Dramatiken och det storslagna är ju Veras signum och även om temat är ett annat nu så känner man igen sig i hennes två nya låtar.

Vi fortsätter djupt söderut och hamnar i Trelleborg där KKPA huserar, de bildades under tidigt 90-tal och känns väldigt influerade av Strebers, ja de är väl ett av få band som faktiskt fått den influensen att låta bra. Därför känns säcken ganska ihopknuten nu när de fått in Strebers basist Ztikkan i bandet. I november förra året släppte de sin första singel från den kommande skivan, nu kommer två låtar till där Sverigedemokrater och mansgrisar får på tafsen.

Sist ut är det norska bandet Anti-Lam Front och då hamnar vi kanske lite mer i skatepunkfacket, de smäller på med fyra nya låtar. Det är melodiöst och snyggt men det ger mig inte så mycket, förutom Guttan Som Kunn Faget som enligt mig är den bästa låten de någonsin gjort. Den är lite argare och doftar väldigt mycket Propagandhi.

Med fördel kan man följa Second Class Kids Records spellista Öldrickarvisor på Spotify för att inte missa några nya låtar.

You May Also Like