Vandaliseringen är ett faktum. Idag, måndagen den 20 mars 2017 inleddes rivningen av Sporthallen. En anrik idrottsbyggnad och ett uppskattat exempel på 50-talets arkitektur slås sönder.
Argumentet att det finns hållbara ekonomiska skäl till förstörelsen lär få i vår stad tro på. Naturligtvis skulle en renovering ha varit möjlig, och naturligtvis skulle en sådan renovering bara ha kostat ett spottstyver jämfört med de summor som nu satsas i kölvattnet på rivningen.
Även vad gäller publikkapaciteten väger argumentet för en rivning lätt. Vid de väldigt sällsynta tillfällen då kapaciteten inte räcker till för GUIF kan de TV-sända matcherna visas på storskärmar.
Vidare är det ju så att med rivningen så försvinner en resurs som skulle ha behövts för bredd- och skolidrotten i Eskilstuna kommun.
Vad ligger då bakom förstörelsen och resursslöseriet? Som alla vet ska en ny byggnad för Mälardalens Högskola uppföras på den plats där Sporthallen stod fram till igår. Högskolan flyttar ett par hundra meter, från skräddarsydda och välfungerande lokaler. Det handlar inte om att man nu är trångbodda. Situationen har under flera år varit den motsatta. Det handlar i stället om att skolan ska “stärka sitt varumärke”. Kostnaden för bygget kommer gissningsvis att bli betydligt högre än de 500 miljoner som man först talade om.
Bland Eskilstunas beslutsfattare har kommundirektören Pär Eriksson varit en av de pådrivande. För detta har fått en medalj av ledningen för Mälardalens högskola. Motiveringen var hans “samarbetsvilja”. Medaljutdelning skulle kunna ses som enbart ett opassande barnsligt tilltag om det inte vore så att den ägt rum samtidigt som så stora värden är involverade – kulturella, demokratiska och ekonomiska.
Samtidigt är lärarna på Högskolan upprörda över att de i den nya byggnaden inte kommer att få arbetsrum, och över ledningens arroganta attityd gentemot protesterna.
De enorma pengar som det handlar om i den karusell som innefattar högskoleflytten, badhusbygget, den nya arenan och det plötsligt nödvändiga parkeringshuset i anslutning till arenan bör ställas mot det lilla antalet människor som i praktiken drivit fram och fattat besluten.
– “Ni ska veta att när det gäller Sporthallen och den nya arenan handlar det inte om mer än en handfull personer som fattat besluten”, säger en initierad källa inom Eskilstuna Kommun till eFOLKET. Källan vill vara anonym.
Foto: Arto Virta, LEL, Patrik Grobheiser