Nobeldagen

Idag, 10 december, är det Nobeldagen. Dagen då Nobelpriserna delas ut. Därefter blir det stor galamiddag i Blå salen i Stockholms stadshus. Deltagarna är uppklädda. Damerna i varierande och färgglada kreationer.

Dagen efter sätter skvallertidningarna betyg kvinnornas klänningar där kronprinsessan Viktoria alltid får högsta betyg. Alla herrar ska se exakt likadana ut – svart frack, vit väst, vit fluga och svarta lackskor. Därför går det inte att sätta betyg på deras klädsel.

Att Nobeldagen firas 10 december är för att Alfred Nobel dog den 10 december. Närmare bestämt 10 december 1896. Det kan synas något motsägelsefullt att fira någon död med en stor fest.

Kanske man lika bra hade kunnat fira Nobeldagen 21 oktober till minne av Alfred Nobels födelse 21 oktober 1833.

Alla nobelpris, utom ett, delas ut i Stockholm. Även Nobelpriset i ekonomi, som inte är något riktigt Nobelpris, utan ett pris som lite slarvigt kallas Nobelpriset i ekonomi. Ett pris som delas ut av Sveriges Riksbank sedan 1968.

Nobels fredspris delas ut i Oslo. Det finns flera “förklaringar” till detta. Dels var Norge en dela av Sverige. eller rättare sagt, Sverige och Norge var i union med varandra. En union som upplöstes 1905. Men ändå delas detta fredspris ut i Norge.

Man hade en gemensam unionsflagga — en svensk flagga med den norska flaggan i miniformat infälld i övre vänstra fältet. En förklaring till att fredspriset delas ut i Norge, enligt Alfred Nobels testamente, är alltså denna union mellan de båda länderna.

En annan “förklaring till varför Alfred Nobel ville att fredspriset skulle delas ut i Norge är att Nobel ansåg att norska politiker var mer engagerade i fredsfrågan än svenska politiker.

Man ska komma ihåg att när Alfred Nobel levde hade Sverige fortfarande en egen slavkoloni i Karibien. Det var ön Saint-Barthélemy som Sverige ägde 1784-1878, där Sverige under Gustav III ledning bedrev slavhandel.

Man ska komma ihåg att det var inte så hiskeligt längs sedan den tid då Sverige varit en imperialistisk stormakt med “hjältekonungen” Karl XII som härjade runt. Såvitt jag vet har inte Norge härjat runt på motsvarande krigiska sätt.

Angående fredspriset skriver Alfred Nobel i sitt testamente att det skall utdelas:

Åt den som har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och avskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser”.

Första gången Nobelpriserna delades ut var 1901.

Man frågar sig vad Alfred Nobel hade tyckt om dagen militära kapprustning där man tävlar om vem som rustar upp mest – inte vem som är bäst på “avskaffande eller minskning af stående arméer”.

Lästips:

Rolf Waktersson

You May Also Like