Bild: Enrique / Pixabay.

Världen står i brand – Man kan inte släcka med bensin

Det brinner i världen. Det brinner i USA, Sibirien i Ryssland, Grekland, Turkiet, Frankrike och Spanien och andra ställen.

Det brinner till och med i Finland trots att man i Finland förebygger skogsbränder genom att kratta borta löv i skogarna, enligt Donald Trump:

“Finland lägger ner mycket tid på att kratta löv och putsa och göra saker. Därför har de inga problem med skogsbränder”, säger Trump med anledning av de stora skogsbränderna i Kalifornien för ett par år sedan, enligt NewsWeek.

Det brinner också i Amazonas regnskogar. Många bränder i Amazonas är dock anlagda. Man röjer för bland annat enorma palmodlingar för framställning av palmolja.

I Afghanistan ser vi nu att det blossar upp ett brinnande krig där Talibanerna nu är på offensiven och intar den ena provinsstaden efter den andra.

Detta får mig att tänka på Nobels fredspris. Det är ju snart dags för den norska nobelkommittén att välja årets fredspristagare. Man brukar göra det i mitten av oktober.

När Barack Obama fick Nobels fredspris 2009 var det många som såg förvånade ut, inte minst Obama själv. Varför? Vad hade han gjort? Fick han priset i förskott för något han förväntades göra framöver?

Den norska Nobelkommitténs motivering gav heller inget solklart svar. Obama fick priset:

“För hans extraordinära insats för att stärka internationell diplomati och samordning mellan folk”.

Den “extraordinära insats” Obama gjorde samtidigt som han utsågs till fredspristagare, var att förstärka de amerikanska trupperna i Afghanistan med ytterligare 40 000 soldater.

Nu lämnar USA Afghanistan efter ett 20 år långt krig. Ett krig som inte varit speciellt framgångsrikt på så sätt att det lett till en säkrare och fredligare tillvaro.

Visserligen har det hänt även positiva saker i Afghanistan under dessa år. Till exempel att fler barn fått gå i skolan, inte minst att fler flickor fått skolundervisning.

Men mycket av det positiva som hänt beror till delvis på insatser från internationella frivilligorganisationer som Svenska Afghanistankommittén, Röda Korset, Rädda Barnen med flera.

Och de Talibaner som nu stormar fram, bildades en gång i tiden med stöda av USA och CIA. Det var på den tiden det var Sovjetunionen som härjade i Afghanistan.

Så skapade CIA alla monsters monster”, är rubriken på en artikel i SvD 2020-12-10.

Ännu ett exempel på att mottot “Min fienders fiender är mina vänner” inte alltid blir så bra.

Hur är det nu det står i Alfred Nobels testamente:

Priset skall tilldelas dem som “hafva gjort menskligheten den största nytta” och att en femtedel tilldelas “den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer eller minskning af stående arméer, samt bildande och spridande af fredskongresser”.

Dessutom gällde, enligt testamentet, dessa förutsättningar vad som gjorts det gångna året.

En del undrar över varför Nobels fredspris delas ut i Norge.

Dels beror det på att Sverige och Norge då var i union. Unionen upplöstes 1905.

Men en förmodligen viktigare anledning var att Alfred Nobel menade att Norge hade en mindre militaristisk tradition än Sverige. Därmed var Norge bättre lämpad att utse fredspristagare.

En slutsats av detta något spretiga och kanske förvirrande inlägg:

Man kan inte släcka bränder med hjälp av bensin.

PS. “Varför är vi egentligen i Afghanistan? Den utredning som nyligen presenterades om Sveriges insats i Afghanistan ger oss kritiker rätt. Sverige har medverkat till att säkerheten är försämrad i alla landets provinser. Vi vill fortfarande ha svar på varför vi ens deltog”, är inledningen på en debattartikel i SvD 2017-03-11, (en debattartikel som tyvärr är låst) undertecknad av Gösta Hultén, Lars-Gunnar Liljestrand och Tage G Peterson.

Gösta Hultén var med att bilda Svenska Afghanistankommittén 1980.

Lars-Gunnar Liljestrand har bland annat skrivit inlägg i Global Politics: “Avslöjar det politiska spelet kring Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan”.

Tage G Peterson, socialdemokratisk politiker med flera uppdrag i regeringen. Bland annat försvarsminister 1994-1997.

Rolf Waltersson

Läs mer:

Stortinget bryter mot Alfreds Nobels testamente och hans avsikt med fredspriset

När vapen och specialstyrkor blev Sveriges exportgiv

You May Also Like